فناوری اطلاعات

برای اولین بار شواهدی از وجود بخار آب در بزرگترین قمر مشتری کشف شد

محققان ناسا برای اولین بار با استفاده از مقایسه تصاویر جدید و بررسی داده‌های قبلی تلسکوپ فضایی هابل، شواهدی از وجود بخار آب در «گانیمد»، بزرگترین قمر سیاره مشتری کشف کردند.

داده‌ها نشان می‌دهند علت شکل گیری بخار آب در این قمر، تصعید یخ سطح آن از حالت جامد به گاز است. تیم تحقیقاتی به سرپرستی «لورنز روت» از موسسه فناوری سلطنتی KTH در استکهلم سوئد، داده‌های تهیه شده توسط طیف سنج تصویربرداری تلسکوپ فضایی هابل در سال ۲۰۱۸ را با تصاویری که از سال‌های ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۰ توسط تلسکوپ فضایی هابل تهیه شده بود، مورد بررسی قرار دادند. بررسی‌ها نشان می‌دهند که نوارهای رنگارنگی از جو این قمر شبیه شفق قطبی زمین هستند.

بررسی تصاویر شفق قطبی در گانیمد و مقایسه آن با تصاویر فرابنفش تلسکوپ هابل وجود بخار آب در جو این قمر را تایید می‌کند.

قمر مشتری

طبق تحقیقات قبلی، وجود اتم‌های اکسیژن در سطح قمر مشتری کمی بعید به نظر می‌رسد. اما تحقیقات جدید تایید وجود بخار آب در جو قمر گانیمد را تایید می‌کند. سطح گانیمد، بزرگترین قمر مشتری آن قدر گرم هست که می‌توان یخ روی آن را از حالت جامد به حالت گاز در آورده و تبدیل به مولکول‌های گاز کند.

گانیمد در واقع بزرگترین قمر منظومه شمسی است که با پوسته‌ای یخی پوشیده شده است. دانشمندان بر این باورند که ممکن است این قمر اقیانوسی مایع در ۱۶۱ کیلومتری زیر سطح خود داشته باشد. در این صورت چنین اقیانوسی می‌تواند میزبان موجودات آبزی باشد.

اکنون محققان ناسا با بررسی داده‌های دو دهه گذشته تلسکوپ فضایی هابل شواهدی از بخار آب در جو نازک قمر مشتری کشف کرده‌اند. هر چند این بخار آب احتمالا به اقیانوس زیرزمینی مربوط نمی‌شود،‌ اما این احتمال وجود دارد که از یخ‌های روی سطح این قمر متصاعد شده باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا