عمومی

جهادگرانی که ازچشم مردم پنهان ماندند / حفاری تونل‌های زیرزمینی جهادی دیگر است

 حوزه شهری –سیلاد –سودابه رنجبر: «علی ذنوبی» مدیرعامل شرکت «فاطر» معتقد است، باوجود تجهیزات مکانیزه و به‌روز در حفاری تونل‌های آب‌رسانی، آنچه باعث پیشبرد اهداف پروژه‌های قرارگاه شده وجود نیروی انسانی متعهد، کارآمد و جهادی است. طوری که تا آخر امسال با اتمام حفاری تونل‌های آب‌رسان، مشکلات سیلابی در تهران حل‌وفصل می‌شود. این گفت‌وگو در مسیر بازدید از عملیات تونل زیرزمینی فتح در حالی انجام شد که ماشین‌آلات پیشرفته منحصربه‌فرد مکانیزه در حال حفاری تونل بودند.

***

 در ابتدای گفت‌وگو از روند فعالیت موسسه فاطر بگویید و ربط آن به قرارگاه خاتم‌الانبیا؟

موسسه فاطر تحت نظارت شرکت «هلدینگ نیرو» است و هلدینگ نیرو نیز جزی شرکت‌های تحت قرارداد با قرارگاه خاتم‌الانبیائ‌است. شرکت هلدینگ نیرو حدود سه دهه به‌صورت تخصصی در پروژه‌های راهبردی مختص به حوزه‏‌های آب، برق و کشاورزی فعالیت می‌کند و با بهره‌‏گیری از مدیران و نیروهای متخصص و متعهد، و همچنین با استفاده از ماشین‏‌آلات و تجهیزات تکنولوژی روز، در توسعه و عمران کشور گام‌های مؤثری بر‏‌داشته است. هلدینگ نیرو با داشتن رده‏‌های اجرایی چندین موسسه دیگر را درزمینهٔ‏‌ طراحی، تأمین کالا و اجرای پروژه‏‌های بزرگ ملی زیرمجموعه خود دارد. شرکت فاطر نیز یکی از همین مجموعه‌ها است و مسئولیت حفاری تونل‌های آب‌رسان از قطرهای کوچک یک و ۴۰ سانتی‌متری تا قطرهای بزرگ ۷ متری را بر عهده دارد.

 

با این شرایط شرکت فاطر در تمام نقاط کشور پروژه‌هایی را در دست احداث دارد. از اهمیت و ضرورت پروژه‌های حفاری تونل‌های سیلابی و آب‌رسان در پروژه‌ای که امروز در آن هستیم بگویید

بله دقیقاً همین‌طور است برای عملیاتی کردن پروژه‌ها حفاری در کل کشور فعال بودیم. البته در کلان‌شهری مثل تهران نیز کار حفاری تونل‌های زیرزمینی برای هدایت آب‌های سطحی و رودخانه‌ای بسیار اهمیت دارد. البته به دلیل وسعت حوزه‌های آبریز کوهستانی مشرف‌به تهران, توپوگرافی و شیب تند مناطق کوهستانی شهر، همچنین اختلاف ارتفاع بیش از ۹۰۰ متر از شمال تا جنوب تهران و مهم‌تر از همه عبور ۷ رودخانه خروشان از داخل تهران باعث شده، این شهر از بدو شکل‌گیری در معرض خطر سیلاب قرار بگیرد. برای کنترل سیلاب‌ها در مناطق خاصی از تهران، پروژه‌های هدایت آب‌های رودخانه‌های و سیلابی طراحی‌شده است تا بتواند سیلاب‌ها را هدایت کند و تهدیدی برای مناطق مسکونی و دشت‌های پایین تهران نباشد. برای این کار حفر تونلی به طول ۵ ونیم کیلومتر در نظر گرفته‌شده است تا سیلاب رودخانه کن توسط این تونل به مناطق دیگری از شهر هدایت شود. این پروژه را به نام تونل سیلابی «بزرگراه فتح» می‌شناسیم.

 

پروژه از چه سالی آغاز به کار کرد؟ پیشرفت این پروژه را چطور ارزیابی می‌کنید؟

این پروژه از سال ۹۶ آغاز شد البته کارگاه حفاری تونل از خرداد سال ۱۳۹۸ کلید خورد. در این مدت چیزی حدود ۲ و نیم کیلومتر بیشتر حفاری تونل انجام‌شده است و کمتر از ۳ کیلومتر از حفاری تونل باقی‌مانده است. اهمیت این پروژه به دلیل استفاده از دستگاه‌های به‌روز و پیشرفته است. طوری که از دستگاه تی بی ام برای حفاری تونل استفاده می‌شود. این دستگاه در این پروژه تونلی به قطر ۴ متر و نیم حفاری می‌کند. در ادامه این دستگاه برای نگهداری از جداره‌های تونل قطعات بتونی را در دیواره تونل نصب می‌کند. درواقع با دقت و حمایت نیروی انسانی و اپراتورهای دستگاه تی بی ام می‌تواند یک تونل تمام‌شده را تحویل بدهد. در اصطلاح مهندسی این پروژه جزئی مگا پروژه‌ها محسوب می‌شود. تعداد دستگاه‌های حفاری تی بی ام در کشور و در خاورمیانه انگشت‌شمار هستند.

از این دستگاه در دیگر پروژه‌های حفاری شهر تهران استفاده‌شده است؟

بله، این چهارمین پروژه در تهران است. پیش از آن پروژه‌های خیام، بهمن یار و حفاری کانال ابوذر را کارکرده بودیم. پروژه کانال ابوذر دقیقاً در مرکز شهر قرار داشت و مردم شهر تهران دستگاه‌های مکانیزه حفاری و تلاش نیروهای جهادی را با چشم خودشان شاهد بودند که چطور باجان و دل کار می‌کردند تا محله ابوذر را از خطرات احتمالی ریزش زمین‌های اطراف کانال ابوذر در امان نگه‌دارند.

شرکت فاطر در حفاری تونل‌ها و مسیرهای آب‌رسان چه پروژه‌های در کشور را به سرانجام رسانده است؟

همان‌طور که توضیح دادم این شرکت انتقال آب را بر عهده دارد از پروژه‌های مهم مثل انتقال آب به سد لار، انتقال آب به سد لتیان و … یکی از پروژه‌هایی که طی چند سال گذشته بسیار موردتوجه قرار گرفت انتقال آب به دریاچه ارومیه و سد «کان سیب» بوده است. البته در شهرهای دیگر مثل مهران، ایلام، اصفهان، آذربایجان، اهواز، یزد، کرمان و… نیز آب‌رسانی داشته‌ایم.

عملیات و حفاری تونلی که امروز در حال بازدید از آن هستید علاوه بر رفع مشکلات سیلابی؛ آیا تسهیلاتی را برای اهالی پایین‌دست شهر به ارمغان می‌آورد؟

همان‌طور که شما هم اشاره کردید، اولین اتفاق اینکه جلوی خسارت‌های پیش‌بینی‌نشده ناشی از سیلاب را می‌گیرد و علاوه بر آن با هدایت آب‌های رودخانه‌های و سطحی به پایین‌دست شهر تهران، زمین‌های کشاورزی شهریار و قلعه حسن خان پر آب می‌شوند و تأثیر بسزایی در رشد و رونق صنعت کشاورزی در این حوالی خواهد داشت.

سرعت پیشرفت پروژه‌هایی که در کل کشور انجام می‌شود را مدیون دستگاه‌های مکانیزه هستید؟

بله این‌که شما اشاره می‌کنید درست است. دستگاه تی بی ام دستگاهی است که خودش حفاری می‌کند و خودش بتون‌های از قبل آماده‌شده را با کمک و درایت کارگر و اپراتور طوری در تونل می‌چیند که کارگری که زیر تونل نگه‌داری شده قرار دارد در امنیت کامل باشد. ترسی از بابت ریزش تونل روی سرکارگر وجود نداشته باشد. اما ناگفته نماند که اپراتورها افرادی باهوش و زیرکی هستند که از روحیه جهادی هم برخوردارند طوری که حدود ۱۶ سال پیش که در غرب کشور، وقتی اولین پروژه‌ را با دستگاه تی بی ام شروع به حفاری کردیم توانستیم نیروهای متخصصی را برای کار کردن با این دستگاه تربیت کنیم. آن نیروها هنوز برای قرارگاه خاتم‌الانبیا کار می‌کنند و با ما همراه هستند. در این مدت ما شاهد ازدواج و بچه‌دار شدنشان بودیم با ما همراه بودند محل سکونتشان را به هر شهری که رسیدیم تأمین کردیم. مراقب زندگی‌شان هستیم. آن‌ها فرزندان ما هستند اگر این دوستان روحیه جهادی نداشتند نمی‌توانستند با ما همراه باشند هرچند همیشه تلاش کردیم که حقوق مدیران پروژه با کارگران متخصص و اپراتور فرق چندانی نداشته باشد و ازنظر بیمه و مسکن و حتی ساعت کار نگاه ویژه‌ای به این دوستان داریم.

 

 یعنی نیروهایی که برای حفاری به کار می‌گیرید در تمام پروژه‌ها ثابت هستند؟

 نه همه نیروها، بیشتر نیروهای متخصص و اپراتور ثابت هستند. افرادی که به‌صورت مستقیم با دستگاه کار می‌کنند و افرادی که خم و چم کار را خوب بلدند. بخشی از نیروهای کارگر را از نیروهای بومی همان شهری که در آن کار می‌کنیم جذب می‌کنیم با این شرایط هم از تجربه دیگر اپراتورها استفاده می‌کنیم و هم در هر پروژه تعدادی اهالی بومی و نزدیک به پروژه را به مدت چند سالی که پروژه فعال است جذب می‌کنیم.

 

 ایمنی کارگران و متخصصان مشغول به کار چقدر برای مجموعه اهمیت دارد؟

 نیروی انسانی  همه دارایی ماست؛ نه اینکه، تصور کنید چون ماشین‌آلات بسیار گران قیمت و به‌روز در اختیارداریم ، ازنیازمان  نیروی انسانی مبری هستیم. در هر پروژه‌ای دست‌آخر باید نیروهای دلسوزی باشند که بتوانند با دستگاه کار کنند .می‌توانم بگویم همه دارایی ما نیروهای متعهد ما هستند و برای اینکه آن‌ها بتوانند در سلامت کامل کار کنند همه انرژی و توان خود را گذاشته‌ایم. مثلاً قبل از شروع کار تهویه مناسب در تونل‌ها حرف اول را می‌زند .در تونل‌ها اجازه ۴ ساعت یا حداکثر ۶ ساعت کار در هر شیفت وجود ندارد. به‌سرعت نیروها عوض می‌شوند. تا بتوانند از فضای بیرون تونل استفاده کنند. ابتدا سرویس‌های ناهارخوری و امکانات این‌چنینی قبل از حفاری تونل در هر پروژه‌ای تأمین می‌شود. مرتب شرایط معیشتی کارگران ارزیابی می‌شود تا دچار سختی نباشند. ما این نیروها به‌راحتی به دست نیاوردیم آن‌ها افرادی هستند که در عرصه خدمات زیرساختی به مردم کشور خدمت می‌کنند، و از چشم همه مردم  پنهان هستند؛ قدر این عزیزان را خوب می‌دانیم.

انتهای پیام /


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا