بین الملل

پاکستان: عجله‌ای برای به رسمیت شناختن طالبان نداریم

شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان در حاشیه نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک در مصاحبه با سایت العربی الجدید، نگرانی‌های کشورش را درباره احتمال گسترش دامنه آوارگی و بحران انسانی در افغانستان ابراز کرد و گفت، با سقوط ۸۰ هزار قربانی، پاکستان بهای سنگینی را در سطح انسانی پرداخت و در سطح اقتصادی نیز بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار خسارت دید و در چهار دهه اخیر بدون هیچ گونه حمایت بین المللی میزبان بیش از سه میلیون آواره افغانی است.

وی در ادامه گفت، البته اگر وضعیت افغانستان به شکل خردمندانه‌ای مدیریت شود، یک فرصت واقعی برای برقراری صلح و امنیت وجود دارد.

قریشی افزود، از نظر پاکستان در حال حاضر اولویت با پرهیز از نابسامانی وضعیت انسانی است. اگر وضعیت انسانی افغانستان وخیم شود، پاکستان به شدت آسیب خواهد دید چرا که سیل کثیری از آوارگان افغان به این کشور هجوم خواهند آورد و پاکستان هم پتانسیل پذیرش این تعداد را ندارد زیرا در حال حاضر هم بیش از سه میلیون افغان در پاکستان هستند. اگر افغانستان دچار آشوب و هرج و مرج شود سازمان‌های تروریستی مثل القاعده و غیر آن از وضعیت بهره برداری می‌کنند و پاکستان به عنوان همسایه افغانستان در راس خواهد بود.

وی گفت، پاکستان در مورد عملیات خروج زمینی و هوایی (آمریکایی‌ها، خارجی‌ها و افغان‌ها در پی کنترل طالبان بر افغانستان) تمامی اقداماتی که انتظار می‌رفت، انجام داد و چالش فعلی وضعیت انسانی است. بلوکه شدن حساب های افغانها (در بانک های آمریکا و کشورهای اروپایی) به مقابله با این چالش کمکی نمی‌کند. از طرف دیگر پول‌ها (کمک ها) به منظور ممانعت از نابسامانی وضعیت و نیز حساب‌های بانکی افغان‌ها بلوکه شده‌اند و آنها نمی‌توانند به پولشان دسترسی داشته باشند و این مساله باید حل شود. تبعات فروپاشی اقتصادی در افغانستان در وهله اول دامنگیر پاکستان خواهد شد.

وزیر خارجه پاکستان ابراز امیدواری کرد که دولت افغانستان تمامی اقشار مردمی را شامل شود و گفت، رهبران طالبان در اصل با این ایده مخالف نیستند. وی تاکید کرد: نمی‌توان برای آنها نماینده‌ای (خارجی) در دولت تحمیل کرد اما وجود یک دولت آشتی ضروری است.

وی درمورد اظهارات عمران خان، نخست وزیر پاکستان که گفته بود برای موافقت طالبان با تشکیل دولتی فراگیر میانجیگری می‌کند، گفت: آنچه نخست وزیر گفته است این است که ما برای دستیابی به صلح و ثبات در افغانستان پیشنهاد می‌کنیم یک دولت با حضور همه ملت افغانستان وجود داشته باشد.

درمورد به رسمیت شناختن دولت طالبان نیز قریشی گفت، پاکستان در حال بررسی تحولات است‌.

قریشی در ادامه افزود: گمان نمی کنم کسی در به رسمیت شناختن طالبان عجله‌ای داشته باشد. طالبان هم باید بفهمد اگر خواهان به رسمیت شناخته شدن در سطح بین المللی و دریافت کمک است باید حساسیت بیشتری نسبت به نظرات و ملاحظات بین المللی داشته باشند و آنها را بپذیرد.

وزیر خارجه پاکستان گفت، حوادث اخیر افغانستان دنیا را شگفت زده کرد. تصور بسیاری از کشورها این بود که پیشرفت زیادی در این کشور صورت گرفته است. وقتی به دوستان خود می‌گوییم دولت‌هایی که از آن (طالبان) حمایت می‌کنند غالبا از حمایت مردمی برخوردار نیستند به ما گوش نمی‌دهند. ما از کسی دفاع نکردیم و سخنگوی طالبان نیستیم اما آنچه ما به عنوان همسایگان متوجه شده ایم وجود تنش‌های داخلی، فساد و سوء مدیریت است.

قریشی افزود، وقتی تصمیم خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان گرفته شد و مردم افغانستان فهمیدند که این نیروها کشور را ترک خواهند کرد، نیروهای امنیتی افغانستان متواری شدند. نیروهایی که آموزش دیده و با بهترین سلاح‌هایی که با بودجه غرب تامین شده بود، مجهز شده بودند. این متواری شدن ۳۰۰ هزار نظامی افغان نشان می‌دهد که آنها اعتقاد خود را به رهبری حاکم بر افغانستان از دست داده‌اند.

وزیر خارجه پاکستان گفت، مردم افغانستان خسته شده‌اند و خواهان صلح و ثبات هستند و دنبال هر شخص یا دولتی خواهند بود که بتواند صلح و ثبات را برقرار کند. بدون شک حقوق برای همه ما و برای هر جامعه متمدنی مهم است اما اولویت های اصلی نجات، صلح و امنیت است.

قریشی تاکید کرد، جامعه بین الملل باید با طالبان تعامل داشته باشد زیرا عملا این طالبان است که بر افغانستان کنترل داشته و بر آن حکومت می کند.

وی افزود: امروز در افغانستان جنگ داخلی وجود ندارد. این پول افغانستان است و باید برای مردم افغانستان هزینه شود و فکر می‌کنم که تداوم بلوکه حساب‌های افغان ها کمکی نخواهد کرد. از آنها (کشورهای غربی) می خواهم که در این سیاست ها تجدید نظر کنند. فکر می کنم لازم است استانداردهایی برای اعتمادسازی وضع شود زیرا این امر کمک خواهد کرد و می تواند طالبان را نسبت به انجام اقدامات مثبت تحریک کند.

۳۱۱۳۱۱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا