سایت خبری
famaserver
  • خانه
  • عمومی
  • ورزش
  • اقتصاد
  • مسکن
  • بین الملل
  • جامعه
  • فناوری اطلاعات
سایت خبری
برترین عناوین خبری
  • خرید بیمه: سنتی یا آنلاین؟ کدامیک تجربه بهتری برای مشتریان ایجاد می‌کند؟

سرتیتر خبرها

گزارش رسانه‌های صهیونیستی از ناکامی تلاش‌ها برای تشکیل نیروی بین‌المللی در غزه

گزارش رسانه‌های صهیونیستی از ناکامی تلاش‌ها برای تشکیل نیروی بین‌المللی در غزه

5 ماه پیش
واکنش نتانیاهو به حمله استرالیا

واکنش نتانیاهو به حمله استرالیا

5 ماه پیش
حماس ترور فرمانده ارشد القسام را تایید کرد

حماس ترور فرمانده ارشد القسام را تایید کرد

5 ماه پیش
عراقچی: صلح و ثبات افغانستان تنها از مسیر همگرایی منطقه‌ای محقق می‌شود

عراقچی: صلح و ثبات افغانستان تنها از مسیر همگرایی منطقه‌ای محقق می‌شود

5 ماه پیش
غریب آبادی: مردم ایران هرگز تسلیم تهدیدات و تجاوزات نخواهند شد و متحد و منسجم در مقابل متجاوز خواهند ایستاد

غریب آبادی: مردم ایران هرگز تسلیم تهدیدات و تجاوزات نخواهند شد و متحد و منسجم در مقابل متجاوز خواهند ایستاد

5 ماه پیش
واکنش ایران به حمله خشونت آمیز در سیدنی استرالیا

واکنش ایران به حمله خشونت آمیز در سیدنی استرالیا

5 ماه پیش
مصر: همه گزینه‌ها از جمله راه‌حل نظامی را درمورد سد النهضه بررسی می‌کنیم

مصر: همه گزینه‌ها از جمله راه‌حل نظامی را درمورد سد النهضه بررسی می‌کنیم

5 ماه پیش
واکنش آمریکا به تیراندازی مرگبار در سیدنی

واکنش آمریکا به تیراندازی مرگبار در سیدنی

5 ماه پیش
رضا نصری: علی‌اکبر صالحی شایسته‌ترین گزینه نه برای مدیریت یک سفارتخانه، بلکه برای عهده‌دار شدن سمت پیشنهادی «نماینده ویژه ایران در جهان عرب» است

رضا نصری: علی‌اکبر صالحی شایسته‌ترین گزینه نه برای مدیریت یک سفارتخانه، بلکه برای عهده‌دار شدن سمت پیشنهادی «نماینده ویژه ایران در جهان عرب» است

5 ماه پیش
ادعای اوکراین درباره حملات نظامی دقیق به عمق خاک روسیه

ادعای اوکراین درباره حملات نظامی دقیق به عمق خاک روسیه

5 ماه پیش

Home » کشف یک ابرزمین در فاصله ۲۰ سال نوری / سیاره‌ زمین‌مانند و زیست‌پذیر در آسمان

کشف یک ابرزمین در فاصله ۲۰ سال نوری / سیاره‌ زمین‌مانند و زیست‌پذیر در آسمان

زمان انتشار: 29 اکتبر 2025 ساعت 11:58

دسته بندی: دانش

شناسه خبر: 2869060

زمان مطالعه: 8 دقیقه

کشف یک ابرزمین در فاصله ۲۰ سال نوری / سیاره‌ زمین‌مانند و زیست‌پذیر در آسمان

کشف یک ابرزمین در فاصله ۲۰ سال نوری / سیاره‌ زمین‌مانند و زیست‌پذیر در آسمان

به گزارش سیلاد، به نقل از زومیت، سیاره‌ای تازه و شگفت‌انگیز به نام GJ ۲۵۱c در فاصله‌ی کمتر از ۲۰ سال نوری از زمین کشف شده است که درست در کمربند حیات ستاره‌ی خود می‌چرخد؛ جایی که درصورت وجود جو مناسب، برای حفظ آب مایع مساعد است. این سیاره به‌احتمال زیاد یک ابرزمین محسوب می‌شود؛ یعنی سیاره‌ای سنگی که کمی بزرگ‌تر و پرجرم‌تر از زمین است؛ هرچند این احتمال را که «زیرنپتون» باشد، نمی‌توان رد کرد. نزدیکی سیاره به زمین باعث شده برخلاف بسیاری از سیاره‌های دوردست، به گزینه‌ای جذاب و در دسترس برای بررسی‌های آینده‌ی تلسکوپی تبدیل شود.

انسان تابه‌امروز موفق به کشف بیش از شش هزار سیاره‌ی فراخورشیدی شده است؛ اما اغلب آن‌ها بیش‌ازحد داغ‌اند و برای شکل‌گیری حیات مناسب نیستند. از میان معدود گزینه‌های امیدوارکننده، سیاره‌های معروفی مانند TRAPPIST-۱e و LHS ۱۱۴۰b تاکنون بیشترین توجه را به خود جلب کرده‌اند. حالا، به نظر می‌رسد باید نام GJ ۲۵۱c را نیز به این فهرست کوتاه افزود.

پروفسور سوورات ماهادوان از دانشگاه پنسیلوانیا درباره‌ی اهمیت این کشف می‌گوید: «ما به‌دنبال چنین سیاره‌هایی هستیم؛ زیرا آن‌ها بهترین شانس ما برای یافتن نشانه‌های حیات در جایی دیگر از کیهان‌اند. این سیاره در ناحیه‌ی سکونت‌پذیر یا همان منطقه‌ی گلدیلاکس قرار دارد؛ فاصله‌ای دقیق از ستاره‌اش که در صورت وجود جو مناسب، آب مایع می‌تواند روی سطح آن پایدار بماند.»

سیاره GJ ۲۵۱c هر ۵۳٫۶ روز زمینی به دور ستاره‌اش می‌گردد و جرمی حدود ۳٫۸ برابر زمین دارد. اگر جو آن شبیه سیاره ما باشد، احتمالاً سطحش یخ‌زده است؛ اما در صورت داشتن جو ضخیم‌تر از کربن‌دی‌اکسید و بخار آب، ممکن است سطح آن گرم و حتی مرطوب باشد.

از آنجایی که سیاره‌های منظومه‌ی GJ ۲۵۱ از دید ما از برابر ستاره‌شان عبور نمی‌کنند، تلسکوپ‌هایی مانند کپلر و تس قادر به شناسایی مستقیم آن‌ها نیستند. نخستین سیاره‌ی این منظومه، GJ ۲۵۱b، پنج سال پیش با تکنیک قدیمی‌تر سرعت شعاعی کشف شد؛ روشی که تغییرات بسیار ظریف در حرکت ستاره را در اثر کشش گرانشی سیاره‌ها اندازه می‌گیرد. اکنون با استفاده از همین روش و تحلیل دقیق‌تر داده‌ها، دومین سیاره‌ی این منظومه در دمایی مناسب‌تر شناسایی شده است.

تیم پژوهشی ماهادوان با ترکیب داده‌های پنج تلسکوپ در طول ۲۰ سال گذشته توانست اثر گرانشی سیاره‌ی نخست را از داده‌ها حذف و سیگنال‌های ضعیف‌تر را آشکار کند. پس از پاک‌سازی نویزهای ناشی از لکه‌های ستاره‌ای، آن‌ها چند دوره‌ی چرخش مشکوک را بررسی کردند و در نهایت با کمک طیف‌سنج فروسرخ رصدخانه‌ی مک‌دانلد تگزاس، دریافتند سیگنال ۵۴ روزه واقعاً متعلق به سیاره‌ای تازه است. به گفته‌ی ماهادوان، این کشف یکی از بهترین نامزدها برای جست‌وجوی نشانه‌های جوی حیات در دهه‌ی آینده است.

البته، سیاره از مقابل ستاره‌اش عبور نمی‌کند، بنابراین نمی‌توان جو آن را مستقیماً از طریق عبور نور بررسی کرد. بااین‌حال، فاصله‌ی کم آن که حدود ۲۰ سال نوری است، امید زیادی را برای تصویربرداری مستقیم در آینده به وجود می‌آورد.. پژوهشگران در مقاله‌ی خود نوشته‌اند: «در حال حاضر، GJ ۲۵۱c بهترین نامزد برای تصویربرداری از یک سیاره‌ی زمین‌مانند و زیست‌پذیر در آسمان شمالی است.»

برای درک بهتر اهمیت کشف، کافی است بدانیم نزدیک‌ترین سیاره‌ی زیسست‌پذیر شناخته‌شده، یعنی پروکسیما قنطورس بی، از بیشتر نقاط نیم‌کره‌ی شمالی زمین به‌سختی مشاهده می‌شود. افزون‌براین، بیشتر سیاره‌های سنگی شناخته‌شده به دور ستاره‌هایی بسیار کم‌نور می‌چرخند و از آنجایی که باید برای حفظ گرما بسیار نزدیک به ستاره‌ی خود باشند، بررسی‌شان دشوارتر است.

ستاره‌ی GJ ۲۵۱ نیز از نوع کوتوله‌ی سرخ است، اما نسبت به بیشتر هم‌نوعانش روشن‌تر و بزرگ‌تر است و حدود ۰٫۳۵ جرم خورشید را دارد. همین ویژگی باعث شده ناحیه‌ی زیست‌پذیر آن دورتر از ستاره باشد؛ فاصله‌ای که به تلسکوپ‌ها دید بهتری ارائه می‌دهد و در عین حال، سیاره را از فوران‌های پرانرژی و نابودکننده‌ی جو که در برخی ستاره‌های کوچک‌تر رخ می‌دهد، در امان نگه می‌دارد.

ماهادوان در پایان تأکید می‌کند: «هرچند هنوز نمی‌توانیم وجود جو یا حیات را روی GJ ۲۵۱c تأیید کنیم، این سیاره هدفی بسیار امیدوارکننده برای اکتشاف‌های آینده است. ما کشفی هیجان‌انگیز انجام داده‌ایم؛ اما هنوز چیزهای زیادی برای یاد گرفتن درباره‌ی این سیاره باقی مانده است.»

۵۸۵۸

برچسب ها
فعالیت فضایی
اشتراک گذاری

اخبار مرتبط

  • خلاقیت ژاپنی مشکل مصرف انرژی هوش مصنوعی را حل می‌کند
    خلاقیت ژاپنی مشکل مصرف انرژی هوش مصنوعی را حل می‌کند 4 ماه پیش
  • سیاره‌ای که تبخیر شد / عکس
    سیاره‌ای که تبخیر شد / عکس 4 ماه پیش
  • محدودیت جدید اینستاگرام در ایران چیست؟
    محدودیت جدید اینستاگرام در ایران چیست؟ 4 ماه پیش
  • مغز فضانوردان پس از یک سال حضور در مدار چه تغییری می‌کند؟
    مغز فضانوردان پس از یک سال حضور در مدار چه تغییری می‌کند؟ 4 ماه پیش

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی موضوعات

  • استانها 15630
  • اقتصاد 11559
  • بازار مالی 2388
  • بین الملل 14490
  • تبلیغات 31
  • جامعه 10132
  • دانش 7584
  • عمومی 1926
  • فناوری اطلاعات 7893
  • فیلم 3546
  • کاریکاتور 519
  • مسکن 1767
  • ورزش 23778

جدیدترین مقالات

  • هم‌افزایی برای صیانت از میراث و توسعه گردشگری در سمنان؛ از توران و قلعه‌بالا تا سرخه و آرادان
    هم‌افزایی برای صیانت از میراث و توسعه گردشگری در سمنان؛ از توران و قلعه‌بالا تا سرخه و آرادان 15 ساعت پیش
  • پایان کار سارقان خودروهای پراید در اصفهان با اعتراف به هشت فقره سرقت
    پایان کار سارقان خودروهای پراید در اصفهان با اعتراف به هشت فقره سرقت 15 ساعت پیش
  • تولید  بیش از ۱۰۷ تن گوشت مرغ در لرستان
    تولید بیش از ۱۰۷ تن گوشت مرغ در لرستان 15 ساعت پیش
  • چهارمین جشنواره ورزشی کارکنان دانشگاه فرهنگیان لرستان آغاز شد
    چهارمین جشنواره ورزشی کارکنان دانشگاه فرهنگیان لرستان آغاز شد 15 ساعت پیش
  • راه اندازی دو پروژه برق در کرمان
    راه اندازی دو پروژه برق در کرمان 15 ساعت پیش

لینکهای پیشنهادی

سرور مجازی |  دانلود رایگان نرم افزار |  کلاس آنلاین

میزبانی در هاست ویندوز فاماسرور