سایت خبری
famaserver
  • خانه
  • عمومی
  • ورزش
  • اقتصاد
  • مسکن
  • بین الملل
  • جامعه
  • فناوری اطلاعات
سایت خبری
برترین عناوین خبری
  • خرید بیمه: سنتی یا آنلاین؟ کدامیک تجربه بهتری برای مشتریان ایجاد می‌کند؟

سرتیتر خبرها

گزارش رسانه‌های صهیونیستی از ناکامی تلاش‌ها برای تشکیل نیروی بین‌المللی در غزه

گزارش رسانه‌های صهیونیستی از ناکامی تلاش‌ها برای تشکیل نیروی بین‌المللی در غزه

6 ماه پیش
واکنش نتانیاهو به حمله استرالیا

واکنش نتانیاهو به حمله استرالیا

6 ماه پیش
حماس ترور فرمانده ارشد القسام را تایید کرد

حماس ترور فرمانده ارشد القسام را تایید کرد

6 ماه پیش
عراقچی: صلح و ثبات افغانستان تنها از مسیر همگرایی منطقه‌ای محقق می‌شود

عراقچی: صلح و ثبات افغانستان تنها از مسیر همگرایی منطقه‌ای محقق می‌شود

6 ماه پیش
غریب آبادی: مردم ایران هرگز تسلیم تهدیدات و تجاوزات نخواهند شد و متحد و منسجم در مقابل متجاوز خواهند ایستاد

غریب آبادی: مردم ایران هرگز تسلیم تهدیدات و تجاوزات نخواهند شد و متحد و منسجم در مقابل متجاوز خواهند ایستاد

6 ماه پیش
واکنش ایران به حمله خشونت آمیز در سیدنی استرالیا

واکنش ایران به حمله خشونت آمیز در سیدنی استرالیا

6 ماه پیش
مصر: همه گزینه‌ها از جمله راه‌حل نظامی را درمورد سد النهضه بررسی می‌کنیم

مصر: همه گزینه‌ها از جمله راه‌حل نظامی را درمورد سد النهضه بررسی می‌کنیم

6 ماه پیش
واکنش آمریکا به تیراندازی مرگبار در سیدنی

واکنش آمریکا به تیراندازی مرگبار در سیدنی

6 ماه پیش
رضا نصری: علی‌اکبر صالحی شایسته‌ترین گزینه نه برای مدیریت یک سفارتخانه، بلکه برای عهده‌دار شدن سمت پیشنهادی «نماینده ویژه ایران در جهان عرب» است

رضا نصری: علی‌اکبر صالحی شایسته‌ترین گزینه نه برای مدیریت یک سفارتخانه، بلکه برای عهده‌دار شدن سمت پیشنهادی «نماینده ویژه ایران در جهان عرب» است

6 ماه پیش
ادعای اوکراین درباره حملات نظامی دقیق به عمق خاک روسیه

ادعای اوکراین درباره حملات نظامی دقیق به عمق خاک روسیه

6 ماه پیش

Home » هفته سرنوشت‌ساز برای پرونده هسته‌ای ایران/ آیا اروپا و آمریکا مسیر تقابل را انتخاب می‌کنند؟

هفته سرنوشت‌ساز برای پرونده هسته‌ای ایران/ آیا اروپا و آمریکا مسیر تقابل را انتخاب می‌کنند؟

زمان انتشار: 6 ژوئن 2025 ساعت 11:48

دسته بندی: بین الملل

شناسه خبر: 2830133

زمان مطالعه: 9 دقیقه

هفته سرنوشت‌ساز برای پرونده هسته‌ای ایران/ آیا اروپا و آمریکا مسیر تقابل را انتخاب می‌کنند؟

هفته سرنوشت‌ساز برای پرونده هسته‌ای ایران/ آیا اروپا و آمریکا مسیر تقابل را انتخاب می‌کنند؟

شهاب شهسواری – سیلاد: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هفته گذشته بر اساس محتوای قطعنامه ماه نوامبر شورای حکام که از او خواسته‌ بود گزارشی جامع از همکاری‌های ایران در حوزه تعهدات پادمانی ارائه دهد، گزارش محرمانه خود را برای ۳۵ عضو شورای حکام ارسال کرد.

جزئیات این گزارش به سرعت از سوی برخی از خبرگزاری‌ها و خبرنگاران که دسترسی‌های ویژه‌ای در آژانس دارند برای عموم منتشر شد.

سه کشور اروپایی بلافاصله پس از دریافت این گزارش، تلاش‌ها برای صدور یک قطعنامه محکومیت علیه ایران را شروع کردند. لورنس نورمان، خبرنگار وال استریت ژورنال در بروکسل، مدعی شده‌است که آمریکا هم در نگارش و ارائه این قطعنامه مشارکت خواهد داشت.

بر اساس این گزارش رافائل گروسی، مدیر کل آژانس مدعی شده‌ است که ایران در سال‌های قبل از ۲۰۰۳ در چهار مکان ادعایی، فعالیت‌هایی هسته‌ای را با مواد اعلام نشده انجام داده‌است.

چنین گزارشی، هر چند مربوط به بیش از دو دهه قبل باشد، بهانه‌ای به قدرت‌های غربی است تا ایران را به عدم اجرای تعهداتش بر اساس ان‌پی‌تی متهم کنند.

موضوع چهار مکان اعلام نشده، که تاکنون دست کم پرونده یک مورد آنها در همکاری‌های ایران و آژانس حل و فصل شده‌است، مربوط به یافته‌هایی است که از اسناد ادعایی سرقت شده از ایران، توسط اسرائیل در اختیار مدیر کل آژانس قرار گرفته‌است.

ایران آمادگی خود را برای حل و فصل این اختلاف پادمانی و پاسخ مستدل به سوالات آژانس اعلام کرده‌است و گزارش‌های متعدد آژانس در این مورد را با اهداف سیاسی توصیف می‌کند.

گزارش محرمانه اخیر گروسی، باعث خشم تهران شد.  کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزیر امور خارجه در بیانیه‌ای در واکنش به این گزارش نوشت: «آژانس و برخی کشورهای خاص به دنبال ایجاد یک پرونده ساختگی با احیای ادعاهای اثبات نشده گذشته، و البته مختومه شده، برای جمهوری اسلامی ایران هستند.»

بر اساس جزئیات منتشر شده از گزارش محرمانه گروسی، اگر در بخشی از آن ادعا شده‌است که ایران پیش از سال ۲۰۰۳ «برنامه ساختارمند ادعا نشده‌ای» داشته‌است، اما تاکید می‌شود: «آژانس هیچ نشانه معتبری از وجود یک برنامه هسته‌ای ساختارمند اعلام نشده جاری در ایران ندارد.»

این اقرار آژانس بر فقدان هرگونه برنامه اعلام نشده و مخفیانه در ایران نشان می‌دهد که تلاش کشورهای غربی برای محکومیت ایران در شورای حکام آژانس، بر مبنای اختلافات پادمانی باقیمانده از بیش از ۲۲ سال پیش است و ارتباطی با فعالیت‌های جاری هسته‌ای ایران ندارد.

با این حال به لحاظ حقوقی، اگر ایران نتواند جواب قانع‌کننده‌ای به اتهام‌زنی‌های آژانس بدهد، شورای حکام می‌تواند مانند سال ۲۰۰۶ بار دیگر پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارسال کند.

لورنس نورمان، خبرنگار وال‌استریت ژورنال گزارش داده‌است که قطعنامه تهیه شده از سوی طرف‌های غربی «فعلا» قصد ارسال پرونده ایران به شورای امنیت را ندارد، اما اقدامات ایران را محکوم می‌کند و از ایران می‌خواهد که فورا برای حل و فصل این سوالات با آژانس همکاری کند.

ارسال پرونده ایران به شورای امنیت می‌تواند آسیب اساسی به مذاکرات جاری میان ایران و آمریکا در مورد پرونده هسته‌ای وارد کند.

ایران هنوز جواب خود را به پیشنهاد مکتوب ایالات متحده آمریکا که هفته پیش توسط وزیر خارجه عمان به تهران آورده‌شد، نداده‌است.

گزارش‌ها به نقل از منابع آگاه ایرانی در رسانه‌ها حاکی از این است که ایران از این پیشنهاد رضایت ندارد.

اما ممکن است تهران پاسخ به این پیشنهاد را تا پس از جلسه شورای حکام به تعویق بیاندازد و با ارزیابی رفتار طرف‌های غربی در جلسه شورای حکام، پاسخ خود را به این پیشنهاد تنظیم کند.

صدور قطعنامه محکومیت، یا فراتر از آن ارسال پرونده ایران به شورای امنیت، به بهانه چند مساله باقیمانده از بیش از دو دهه پیش، ایران را بیش از پیش به طرف‌های غربی بی‌اعتماد خواهد کرد.

استفاده از اهرم محکومیت در شورای حکام، اهرم تازه‌ای در کنار ساز و کار حل اختلاف برجام (مشهور به مکانیسم اسنپ‌بک یا مکانیسم ماشه) در اختیار سه قدرت اروپایی قرار می‌دهد که با تهدید ایران به تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل، خواستار گرفتن امتیازهای بیشتر از تهران در مذاکرات هسته‌ای شوند.

با تو که به اینکه ایران بارها اعلام کرده‌است که تحت فشار حاضر به توافق نیست، اینگونه اعمال فشارها باعث پیچیده‌تر شدن و سخت‌تر شدن روند مذاکرات و سردتر شدن روابط ایران و اروپا، که در سردترین وضعیت خود در چهار دهه گذشته قرار دارد، خواهد شد.

تصمیم‌های سه قدرت اروپایی و آمریکا در جلسه هفته آینده شورای حکام، می‌تواند اثرهای مثبت یا منفی تعیین‌کننده‌ای بر نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا داشته‌باشد.

۴۲/۴۲

برچسب ها
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی
اشتراک گذاری

اخبار مرتبط

  • گزارش رسانه‌های صهیونیستی از ناکامی تلاش‌ها برای تشکیل نیروی بین‌المللی در غزه
    گزارش رسانه‌های صهیونیستی از ناکامی تلاش‌ها برای تشکیل نیروی بین‌المللی در غزه 6 ماه پیش
  • واکنش نتانیاهو به حمله استرالیا
    واکنش نتانیاهو به حمله استرالیا 6 ماه پیش
  • حماس ترور فرمانده ارشد القسام را تایید کرد
    حماس ترور فرمانده ارشد القسام را تایید کرد 6 ماه پیش
  • عراقچی: صلح و ثبات افغانستان تنها از مسیر همگرایی منطقه‌ای محقق می‌شود
    عراقچی: صلح و ثبات افغانستان تنها از مسیر همگرایی منطقه‌ای محقق می‌شود 6 ماه پیش

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی موضوعات

  • استانها 16619
  • اقتصاد 12061
  • بازار مالی 2505
  • بین الملل 14490
  • تبلیغات 31
  • جامعه 10132
  • دانش 7584
  • عمومی 1926
  • فناوری اطلاعات 8050
  • فیلم 3546
  • کاریکاتور 519
  • مسکن 1952
  • ورزش 23778

جدیدترین مقالات

  • ساعت سوختگیری با کارت آزاد در میناب افزایش یافت
    ساعت سوختگیری با کارت آزاد در میناب افزایش یافت 9 ساعت پیش
  • حمایت ویژه سهامداران برای تسریع در بهره‌برداری از پروژه ارگ تایر
    حمایت ویژه سهامداران برای تسریع در بهره‌برداری از پروژه ارگ تایر 9 ساعت پیش
  • خدمت بی‌واسطه در قلب کالپوش؛ تخصیص ۳ میلیارد ریال اعتبار و رسیدگی مستقیم به درخواست ها
    خدمت بی‌واسطه در قلب کالپوش؛ تخصیص ۳ میلیارد ریال اعتبار و رسیدگی مستقیم به درخواست ها 9 ساعت پیش
  • کمیته امداد سمنان چهارمین سال پیاپی برترین کشور شد
    کمیته امداد سمنان چهارمین سال پیاپی برترین کشور شد 9 ساعت پیش
  • تسریع در اتصال نیروگاه‌های خورشیدی سمنان به شبکه برق
    تسریع در اتصال نیروگاه‌های خورشیدی سمنان به شبکه برق 9 ساعت پیش

لینکهای پیشنهادی

فاماسرور |  دانلود رایگان نرم افزار |  کلاس آنلاین

میزبانی در هاست ویندوز فاماسرور