سایت خبری
famaserver
  • خانه
  • عمومی
  • ورزش
  • اقتصاد
  • مسکن
  • بین الملل
  • جامعه
  • فناوری اطلاعات
سایت خبری
برترین عناوین خبری
  • خرید بیمه: سنتی یا آنلاین؟ کدامیک تجربه بهتری برای مشتریان ایجاد می‌کند؟

سرتیتر خبرها

گزارش رسانه‌های صهیونیستی از ناکامی تلاش‌ها برای تشکیل نیروی بین‌المللی در غزه

گزارش رسانه‌های صهیونیستی از ناکامی تلاش‌ها برای تشکیل نیروی بین‌المللی در غزه

6 ماه پیش
واکنش نتانیاهو به حمله استرالیا

واکنش نتانیاهو به حمله استرالیا

6 ماه پیش
حماس ترور فرمانده ارشد القسام را تایید کرد

حماس ترور فرمانده ارشد القسام را تایید کرد

6 ماه پیش
عراقچی: صلح و ثبات افغانستان تنها از مسیر همگرایی منطقه‌ای محقق می‌شود

عراقچی: صلح و ثبات افغانستان تنها از مسیر همگرایی منطقه‌ای محقق می‌شود

6 ماه پیش
غریب آبادی: مردم ایران هرگز تسلیم تهدیدات و تجاوزات نخواهند شد و متحد و منسجم در مقابل متجاوز خواهند ایستاد

غریب آبادی: مردم ایران هرگز تسلیم تهدیدات و تجاوزات نخواهند شد و متحد و منسجم در مقابل متجاوز خواهند ایستاد

6 ماه پیش
واکنش ایران به حمله خشونت آمیز در سیدنی استرالیا

واکنش ایران به حمله خشونت آمیز در سیدنی استرالیا

6 ماه پیش
مصر: همه گزینه‌ها از جمله راه‌حل نظامی را درمورد سد النهضه بررسی می‌کنیم

مصر: همه گزینه‌ها از جمله راه‌حل نظامی را درمورد سد النهضه بررسی می‌کنیم

6 ماه پیش
واکنش آمریکا به تیراندازی مرگبار در سیدنی

واکنش آمریکا به تیراندازی مرگبار در سیدنی

6 ماه پیش
رضا نصری: علی‌اکبر صالحی شایسته‌ترین گزینه نه برای مدیریت یک سفارتخانه، بلکه برای عهده‌دار شدن سمت پیشنهادی «نماینده ویژه ایران در جهان عرب» است

رضا نصری: علی‌اکبر صالحی شایسته‌ترین گزینه نه برای مدیریت یک سفارتخانه، بلکه برای عهده‌دار شدن سمت پیشنهادی «نماینده ویژه ایران در جهان عرب» است

6 ماه پیش
ادعای اوکراین درباره حملات نظامی دقیق به عمق خاک روسیه

ادعای اوکراین درباره حملات نظامی دقیق به عمق خاک روسیه

6 ماه پیش

Home » مغز مرد نگون‌بخت تبدیل به شیشه شد / عکس

مغز مرد نگون‌بخت تبدیل به شیشه شد / عکس

زمان انتشار: 1 مارس 2025 ساعت 16:35

دسته بندی: دانش

شناسه خبر: 2801341

زمان مطالعه: 9 دقیقه

مغز مرد نگون‌بخت تبدیل به شیشه شد / عکس

مغز مرد نگون‌بخت تبدیل به شیشه شد / عکس

به گزارش سیلاد، فوران وزوو نه‌تنها با ریزش مقادیر عظیمی از خاکستر، گازهای داغ و مواد مذاب همراه بود، بلکه موجی از جریان‌های آذرآواری pyroclastic flows را ایجاد کرد که با سرعتی سرسام‌آور بر سر ساکنان شهرها فرود آمد. این جریان‌ها که از ترکیب گازهای سمی و ذرات داغ تشکیل شده بودند، دمایی بالاتر از ۵۰۰ درجه سانتی‌گراد داشتند و در کمتر از چند لحظه، هر موجود زنده‌ای را که در مسیرشان بود، تبخیر کردند.

به نقل از یک‌پزشک، در حالی که پمپئی به‌دلیل حجم گسترده خاکستر و گازهای سمی مدفون شد، شهر هرکولانیوم شرایط متفاوتی را تجربه کرد. به دلیل نزدیکی بیشتر این شهر به آتشفشان، اولین موج مواد آذرآواری به آن اصابت کرد و موجب شد که دمای شهر به‌شدت افزایش یابد. این شرایط منحصربه‌فرد بود که بعدها منجر به پدیده‌ای شد که دانشمندان را شگفت‌زده کرد: تبدیل مغز یک انسان به شیشه!

کشف بی‌سابقه‌ای از بافت انسانی شیشه‌ای‌شده

برای نخستین‌بار در تاریخ، محققان بقایای مغزی یک انسان را یافته‌اند که در اثر انفجار وزوو در سال ۷۹ میلادی، به شیشه تبدیل شده است. این پدیده خارق‌العاده در درون جمجمه یک مرد جوان کشف شد که در شهر هرکولانیوم در بستر خود، جان سپرده بود. اگرچه بقایای این مغز شیشه‌ای برای نخستین‌بار در سال ۲۰۲۰ مشاهده شد، اما تا امروز تأیید علمی قطعی در مورد ماهیت آن انجام نشده بود.

پژوهشگران در بررسی‌های خود به شواهدی قوی دست یافتند که نشان می‌دهد این ماده سیاه و براق که ظاهری شبیه به شیشه ابسیدین obsidian دارد، در حقیقت بقایای مغزی انسانی است که تحت حرارت بالا به شیشه تبدیل شده است. به گفته آن‌ها، این نخستین نمونه ثبت‌شده از تبدیل بافت مغزی – یا هر نوع بافت انسانی و حیوانی دیگر – به شیشه است.

مغز مرد نگون‌بخت تبدیل به شیشه شد / عکس

هرکولانیوم، که در فاصله ۱۷ کیلومتری پمپئی و در دامنه وزوو قرار داشت، در جریان این فوران عظیم به‌طور کامل نابود شد. بسیاری از ساکنان شهر در زیر لایه‌های ضخیم خاکستر برای نزدیک به دو هزار سال مدفون ماندند.

یکی از شگفتی‌های علمی این کشف، شرایط خاصی است که منجر به فرایند شیشه‌ای شدن (ویتریفیکاسیون vitrification) شده است. این فرایند زمانی رخ می‌دهد که ماده‌ای به سرعت از حالت مایع به جامد تبدیل شود، بدون آنکه بلوری‌شدن crystallization در آن اتفاق بیفتد. چنین شرایطی معمولاً در طبیعت رخ نمی‌دهد، چرا که مواد آلی معمولاً پیش از تبدیل شدن به شیشه، می‌سوزند و از بین می‌روند.

مغزی که در گرما ذوب و در سرما شیشه شد

جسد این مرد جوان در حالی کشف شد که در بستر خود آرمیده بود. بر اساس بررسی‌های باستان‌شناسی، او احتمالاً نگهبان معبدی به نام «کالج آگوستالیوم Collegium Augustalium» بوده است که برای پرستش امپراتور آگوستوس Augustus ساخته شده بود. مطالعات اولیه نشان داد که ماده شیشه‌ای درون جمجمه او شامل شبکه‌های عصبی، آکسون‌ها axons و دیگر ساختارهای مغزی به‌شکل کاملاً سالم است.

برای تأیید علمی این کشف، پژوهشگران آزمایش‌های حرارتی متعددی انجام دادند و دریافتند که مغز این فرد زمانی به شیشه تبدیل شده است که در ابتدا در معرض دمایی بیش از ۵۱۰ درجه سانتی‌گراد (قرار گرفته و سپس به‌سرعت تا دمای محیط سرد شده است. این در حالی است که برآوردها نشان می‌دهند که جریان‌های مواد آتشفشانی که شهر را پوشاندند، دمایی در حدود ۴۶۵ درجه سانتی‌گراد (۸۶۹ درجه فارنهایت) داشته‌اند. بنابراین، یک مرحله گرمایی اولیه و بسیار شدید، که به‌سرعت فروکش کرده، باید وجود داشته باشد.

مغز مرد نگون‌بخت تبدیل به شیشه شد / عکس

پژوهشگران معتقدند که وقوع یک موج اولیه از خاکستر داغ، که دمایی بیش از ۵۱۰ درجه سانتی‌گراد داشته است، باعث مرگ سریع ساکنان شده است. این موج تنها برای مدت کوتاهی ادامه داشته و پس از آن دما به‌سرعت کاهش یافته است، در نتیجه شرایطی ایجاد شده که بافت مغز فرصت داشته است تا بدون سوختن، در دمای مناسب تبدیل به شیشه شود.

سپس، همان‌طور که در توصیفات تاریخی آمده است، هرکولانیوم به‌تدریج در زیر لایه‌های ضخیم جریان‌های خاکستر مدفون شده، اما این لایه‌های بعدی دمایی پایین‌تر داشته‌اند و همین مسئله موجب شده که مغز شیشه‌ای‌شده در وضعیت دست‌نخورده باقی بماند.

چرا این مرد فرار نکرد؟

در حالی که بیشتر قربانیان در نزدیکی بندر پناه گرفته بودند و احتمالاً در انتظار کمک دریایی بودند، این مرد جوان در بستر خود جان باخته بود. یکی از محققان در این رابطه اظهار داشت: «نمی‌دانیم که او مست بوده، بیهوش بوده، یا به هر دلیلی از جای خود تکان نخورده است، اما او تنها کسی بود که در شهر و در بستر خود باقی مانده بود.»

محققان معتقدند که موقعیت خاص مکانی این مرد نسبت به دیگران، موجب شده است که شرایط شیمیایی لازم برای بقایای مغزی او فراهم شود. به همین دلیل، برخلاف اکثر قربانیان که تنها بقایای اسکلتی آن‌ها باقی مانده، از این فرد نمونه‌ای از بافت نرم مغزی به‌صورت شیشه‌ای‌شده برجای مانده است.

این کشف بی‌سابقه نه‌تنها نگاهی دقیق‌تر به لحظات وحشتناک فوران وزوو ارائه می‌دهد، بلکه اطلاعات مهمی درباره شرایط حرارتی و محیطی این فاجعه در اختیار دانشمندان قرار می‌دهد.

۵۸۵۸

برچسب ها
آتشفشان
اشتراک گذاری

اخبار مرتبط

  • خلاقیت ژاپنی مشکل مصرف انرژی هوش مصنوعی را حل می‌کند
    خلاقیت ژاپنی مشکل مصرف انرژی هوش مصنوعی را حل می‌کند 5 ماه پیش
  • سیاره‌ای که تبخیر شد / عکس
    سیاره‌ای که تبخیر شد / عکس 5 ماه پیش
  • محدودیت جدید اینستاگرام در ایران چیست؟
    محدودیت جدید اینستاگرام در ایران چیست؟ 5 ماه پیش
  • مغز فضانوردان پس از یک سال حضور در مدار چه تغییری می‌کند؟
    مغز فضانوردان پس از یک سال حضور در مدار چه تغییری می‌کند؟ 5 ماه پیش

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی موضوعات

  • استانها 16271
  • اقتصاد 11883
  • بازار مالی 2469
  • بین الملل 14490
  • تبلیغات 31
  • جامعه 10132
  • دانش 7584
  • عمومی 1926
  • فناوری اطلاعات 7985
  • فیلم 3546
  • کاریکاتور 519
  • مسکن 1913
  • ورزش 23778

جدیدترین مقالات

  • شتاب بخشی به طرح آبرسانی غرب مازندران
    شتاب بخشی به طرح آبرسانی غرب مازندران 13 ساعت پیش
  • کارخانه کمپوست  شهرداری خرم‌آباد در آستانه بهره‌برداری
    کارخانه کمپوست شهرداری خرم‌آباد در آستانه بهره‌برداری 13 ساعت پیش
  • وزیر راه: راه‌آهن اردبیل شاهکار مهندسی ایرانی است
    وزیر راه: راه‌آهن اردبیل شاهکار مهندسی ایرانی است 13 ساعت پیش
  • شناسایی و جمع‌آوری ۴ انشعاب غیرمجاز برق در شهرستان سامان/ اجرای طرح «مهتاب» با هدف مدیریت هوشمند تلفات انرژی
    شناسایی و جمع‌آوری ۴ انشعاب غیرمجاز برق در شهرستان سامان/ اجرای طرح «مهتاب» با هدف مدیریت هوشمند تلفات انرژی 13 ساعت پیش
  • تبدیل سواحل مازندران به کانون برنامه های فرهنگی و آئینی
    تبدیل سواحل مازندران به کانون برنامه های فرهنگی و آئینی 13 ساعت پیش

لینکهای پیشنهادی

سرور مجازی |  دانلود رایگان نرم افزار |  کلاس آنلاین

میزبانی در هاست ویندوز فاماسرور