بین الملل

تحریک ایران با نفت‌دزدی در دریای عمان؛ واشنگتن با محک‌زدن تهران به دنبال چه بود؟

مهسا مژدهی: ظهر چهارشنبه ایران اعلام کرد که دست به توقیف نفت‌کش حامل نفت صادراتی ایران که مدتی قبل توسط آمریکا در دریای عمان مصادره شده بود و بازگرداندن آن به آب‌های سرزمینی کشورمان زده است. این خبر خیلی زود در رسانه های جهان بازتاب پیدا کرد و واکنش های زیادی را هم از سوی دیگر کشورها به ویژه ایالات متحده با خود داشت. ساعتی بعد از اعلام این خبر یک مقام وزارت دفاع آمریکا تأیید کرد که نیروهای ایرانی یک نفتکش را دریای عمان توقیف کرده است. برخی رسانه های امریکایی ماجرا را به شکل دیگری توصیف کرده و ادعاهای عجیبی داشته اند. با این حال ایران با انتشار ویدیویی نشان داد که ماجرا از چه قرار بوده است.

ویتنام هم که صاحب نفتکش به حساب می آمد اعلام  کرد که با مقام‌های جمهوری اسلامی ایران درباره نفتکش توقیف شده این کشور توسط ایران وارد مذاکره شده‌اند. خبرگزاری آمریکایی «آسوشیتدپرس»  به نقل از دو مقام آمریکایی مدعی شد که ایران یک نفتکش تحت پرچم ویتنام را در دریای عمان توقیف کرده و هنوز این نفتکش را در اختیار دارد و در بندرعباس نگهداری می‌کند.

این موضوع در همان ساعات ابتدایی بازتاب گسترده ای در رسانه های ایتالیایی داشت. خبرگزاری رسمی ایتالیا (آنسا)، خبرگزاری نووا و خبرگزاری آدی ان کرونوس و تارنماهای برخی از نشریات پرشمارگان ایتالیا جز رسانه هایی بودند که این موضوع را بازتاب دادند. خبرگزاری آنسا نوشت که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی موفق شد تلاش نیروی دریایی آمریکا برای توقیف یک نفتکش در دریای عمان خنثی کند.

اقدام قاطعانه ایران در رسانه های عربی نیز بازتاب داشت. خبرگزاری سوریه (سانا) نوشت که سپاه پاسداران ایران امروز تلاش آمریکا برای ربودن یک نفتکش ایرانی در دریای عمان را خنثی کرد. این خبرگزاری به نقل از رسانه‌های داخلی اضافه کرد که سپاه پاسداران نفتکش آمریکایی را تحت کنترل خود درآورد و آن را به سمت آب‌های سرزمینی ایران هدایت کرد. 

پایگاه الخلیج آنلاین نیز نوشت که سپاه پاسداران یک نفتکش ایرانی که در دریای عمان توسط نیروی دریایی آمریکا توقیف شده بود را آزاد کرد. نیروی دریایی سپاه پاسداران عملیات هلی برن بر فراز نفتکش توقیف شده انجام داد و آن را تحت کنترل خود درآورد و بلافاصله نفتکش را به سمت آب‌های سرزمینی ایران هدایت کرد. این رسانه اضافه کرد چندین کشتی جنگی و بالگرد آمریکایی تلاش کردند تا کنترل نفتکش را دوباره به دست گیرند اما تلاش آن‌ها  برای تغییر مسیر نفتکش ناکام ماند. رسانه های دیگر همچون شرق الاوسط، اثر پرس سوریه، روسیه الیوم، ارم نیوز امارات جزئیات این خبر را بازتاب دادند.

در رسانه های رژیم صهیونیستی هم این ماجرا دنبال می شد. شبکه «آی ۲۴» رژیم صهیونیستی نیز در گزارشی، خنثی کردن اقدام آمریکا برای سرقت یک نفتکش را که با استفاده از بالگردها و کشتی‌های جنگی از سوی نیروهای ایرانی ناکام ماند، منعکس کرد. این شبکه رژیم صهیونیستی در ادامه به نقل از رسانه‌ها افزود: آمریکا یک نفتکش حامل نفت ایران که برای صادرات آماده شده بود را توقیف و محموله آن را به نفتکش دیگری منتقل کرد و در حالی که قصد داشت آن را به مقصد نامعلومی هدایت کند، نیروی دریایی سپاه پاسداران نفتکش دوم را پیاده و مجددا نفت آن را در اختیار گرفت. 

تحریک ایران با نفت‌دزدی در دریای عمان؛ واشنگتن با محک‌زدن تهران به دنبال چه بود؟

بازتاب در رسانه های آمریکایی 

یکی از نخستین واکنش ها از سوی نیوزویک اتفاق افتاد و بعد نیویورک تایمز هم با استفاده از کارشناسان و مقامات امریکایی تلاش کرد ابعاد تازه ای به ماجرای دزدی نفت امریکا از ایران نشان بدهد. به  نوشته نیوزویک روز چهارشنبه به نقل از یک مقام نظامی آمریکایی ضمن تأیید توقیف یک فروند نفتکش توسط نیروهای ایرانی در دریای عمان مدعی شد که نیروهای آمریکایی تنها نظاره‌گر توقیف نفتکش بوده اند.

او در ادامه در خصوص صحنه توقیف نفتکش اظهار داشت: حدود ۱۰ قایق تندروی ایرانی در صحنه بودند و نفتکش را محاصره کردند. یک بالگرد در اطراف آن پرواز می‌کرد. نیروهای ایالات متحده تنها صحنه را نظاره کرده و با نیروهای سپاه پاسداران مقابله نکردند.

 روزنامه نیویورک‌تایمز در این باره نوشت: مقامات آمریکا و ایران درباره توقیف یک کشتی که ماه گذشته توقیف شده بود، اظهارات متناقضی داشته‌اند. برخی گزارش‌ها مطرح کرده‌اند این همان نفت‌کشی بوده است که آمریکا سال گذشته توقیف کرده بود که پنتاگون آن را انکار می‌کند.

در همین حال یک تحلیلگر و کارشناس مسائل سیاسی شیلیایی در واکنش به اقدام اخیر آمریکا در ربودن نفتکش ایرانی آن را یک راهزنی آشکار دانست و تاکید کرد: بدون تردید واشنگتن با این اقدام به دنبال تحریک ملت ایران است، اما واکنش مقتدرانه ایران یک سیلی محکم به آمریکا بود. «پابلو خوفره لئال» کارشناس مسائل سیاسی هم در گفتگو با شبکه هیسپان تی وی گفت: آمریکا به خوبی از آنچه مرتکب شده آگاه است. ایالات متحده به دنبال ایجاد بی ثباتی و تحریک کشورهایی است که با آنها درگیری دارد.این تحلیلگر بین المللی افزود: درخصوص رویداد اخیر نیز بدون تردید واشنگتن با این اقدام به دنبال تحریک ملت ایران در آبهایی برآمده که محل تردد دائم نفتکش های ایرانی است. بنابراین ایالات متحده به عنوان یک شخص حقوقی، مجرم دریایی بوده و اقدام او راهزنی آشکار است.

به گفته این کارشناس شیلیایی واکنش ایران یک سیلی محکم بود به آمریکایی که با جهت گیری جنگ طلبانه و تهاجمی در تلاش برای بی ثبات کردن آسیای غربی است. ایران به خوبی نشان داد که قادر به دفاع از حاکمیت خود است.

روس ها چه گفتند؟

رسانه های روسی نیز به بررسی اقدام مقتدرانه سپاه پاسداران کردند. خبرگزاری ایرنا به نقل از روزنامه «راسیسکایا گازتا» ارگان دولت روسیه نوشت: رویارویی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با ناوگان آمریکا در دریای عمان، با پهپادهای ایرانی فیلمبرداری شده بود. در فیلم منتشر شده کاملا مشخص است که رزمندگان سپاه با بالگرد از نوع «بل-۴۱۲ » در تانگر نفتکش «Sothys » که تحت پرچم ویتنام در حرکت بود، فرود آمدند. در این گزارش با اشاره به حضور یک ناو و یک ناوشکن و شناور آمریکایی در صحنه رویارویی خاطرنشان شد که از فیلمی که از آسمان گرفته شده بود، مشخص است که قایق‌های تندرو ایرانی به ناو آمریکایی کاملا نزدیک شده و تیربار سنگین را به سوی این ناو نشانه گرفته‌اند. 

روزنامه «ایزوستیا» چاپ مسکو هم در گزارشی در شماره امروز خود به نقد و بررسی اقدام مقتدرانه و شجاعانه نیروهای سپاه پاسداران در مقابله با سرقت نفت ایران از سوی آمریکا پرداخت. 

«بوریس یولین» کارشناس نظامی روس در گفت و گو با این رسانه خاطرنشان کرد که آمریکا ممکن است از هر مناقشه با ایران برای آغاز جنگ استفاده کند. یولین با اشاره به اینکه در سال ۱۹۸۸ ناو آمریکایی «وینسنز» بر فراز خلیج فارس هواپیمای ایرانی را سرنگون کرد، نوشت: وضعیت آنجا همواره در آستانه جنگ و مناقشه قرار دارد. 

کارشناس روس گفت: ایران از حق خود برای امکان اقدام در سواحلش در خلیج فارس و دریای عمان دفاع می‌کند، اما آمریکا چنین حقی را نمی‌پذیرد.

تارنمای روسی «اوریاندا رو» نیز امروز در گزارشی نوشت: در دریای عمان، دو ناو آمریکایی با قایق‌های تندرو ایرانی رویارویی کرده و دولت تهران فیلم این واقعه را منتشر کرد. در این گزارشی با اشاره به اینکه فیلم منتشر شده از پهپاد یا هواپیمای ایرانی گرفته شده است، خاطرنشان شده که اقدام شجاعانه نیروهای سپاه در «هلی‌برن» بر تانکر حامل نفت به سرقت رفته، کاملا مشخص است. 

روزنامه «ماسکوفسکی کامسامولتس» هم در گزارشی، مقابله ایران با دزدی نفت از سوی آمریکا در دریای عمان را بازتاب داد. در این گزارش به انتقال نفتکش حامل نفت سرقت رفته ایران به سواحل این کشور اشاره کرد و در ادامه خاطرنشان کرد که «جان کربی» سخنگوی پنتاگون این خبر را تکذیب کرد. روزنامه روسی به نقل از گزارش رسانه‌ها خاطرنشان کرد که کربی درحالی این واقعه را تکذیب کرد که با تلاش نظامیان آمریکایی، محموله نفت یک نفتکش ایرانی به نفتکش دیگر منتقل شده بود و نیروهای سپاه پاسداران از این دزدی جلوگیری کردند.

پایان خط و استیصال آمریکا

با روی کار آمدن دولت جدید در ایران و تغییر نگرش در سیاست خارجی، آمریکایی ها بیش از هر زمان دیگر ابزارهای خود را علیه ایران ناکارآمدتر می بینند. به خصوص پس از شکست فشار حداکثری دولت ترامپ و کند بودن تیغ تحریم های واشنگتن علیه تهران که برای دولتمردان آمریکایی به خوبی ثابت شده است. به ویژه آنکه مذاکرات وین نیز هشتم آذرماه آغاز خواهد شد و ایران با این اقدام اخیر به خوبی نشان داد که به هیچ از حق قانونی خود نخواهد گذشت و حتی ابایی از درگیری نظامی مستقیم با آمریکا ندارد. اقدام مقتدرانه سپاه پاسداران در دریای عمان می تواند هشداری برای ایران ستیزان و جنگ طلبان واشنگتن نیز تلقی شود که در روزهای اخیر در حال القا کردن این موضوع به دولت بایدن هستند که آمریکا باید ترس ایران از حمله نظامی را برگرداند؛ غافل از اینکه حادثه اخیر بیش از هر زمان دیگری قدرت پوشالی آمریکا در دنیا به نمایش گذاشت و مهر تایید دیگری به سخنان نوروزی رهبر معظم زد که فرمودند:شرایط نسبت به سال ۹۴ تغییر کرده اما این تغییر به نفع ایران بوده نه آمریکا.

 

این مطالب را هم بخوانید:

آمریکا ایران را تهدید کرد: منافعمان را تهدید کنید پاسخ می‌دهیم
واکنش ویتنام به خبر توقیف نفتکش این کشور توسط ایران
آمریکا توقیف یک نفتکش توسط ایران را تایید کرد 

۳۱۱۳۱۲/۲۳

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا