هوش مصنوعی رابطه بین روده و آلزایمر را کشف کرد!
هوش مصنوعی رابطه بین روده و آلزایمر را کشف کرد!
دکتر فیشیونگ چنگ، از محققان مرکز ژنوم کلینیک کلیولند و نویسنده اصلی این مطالعه میگوید: بیماری آلزایمر یک چالش بزرگ در پزشکی است، زیرا درمان موثری برای آن وجود ندارد. با این حال، محور ارتباطی مغز و روده پتانسیل بالایی برای درمان اختلالات مغزی از خود نشان داده است.
در این تحقیق که در مجله سل ریپورتز منتشر شده، محققان ابتدا ویژگیهای بیش از یک میلیون جفت بالقوه متابولیت و گیرنده را با استفاده از هوش مصنوعی ارزیابی کردند تا ببینند کدام یک از آنها میتوانند به یکدیگر متصل شوند.
دکتر چنگ توضیح میدهد: متابولیتهای روده کلید بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیک بدن هستند. اما مشکل این است که ما دهها هزار گیرنده و هزاران متابولیت در بدن داریم. تشخیص اینکه کدام متابولیت به کدام گیرنده متصل میشود، بسیار دشوار است. از این رو، از هوش مصنوعی برای پیشبینی این اتصالات استفاده کردیم.
پس از شناسایی متابولیتهای متصل به گیرندههای خاص، محققان توانستند مسیرهای بیولوژیکی را که این متابولیتها میتوانند تحت تاثیر قرار دهند و همچنین اهداف برخی گیرندهها را شناسایی کنند.
یکی از یافتههای جالب این بود که دو متابولیت به نامهای آگماتین و فنیلآمین که توسط باکتریهای روده تولید میشوند، میتوانند سطوح پروتئین تاو را که با بیماری آلزایمر مرتبط است، در نورونها کاهش دهند.
دکتر استیو گاندرون، متخصص ایمونولوژی در توضیح این یافته میگوید: روده مانند یک بازار شلوغ است که در آن انواع مواد شیمیایی مبادله میشوند. این مواد میتوانند از جریان خون استفاده و به مغز راه پیدا کنند. اگر این مواد نامناسب باشند، مانند مواد التهابی، احتمال زوال مغز و ابتلا به آلزایمر وجود خواهد داشت.
محققان در ادامه آزمایشات بر روی سلولهای بنیادی بیماران آلزایمری، مشاهده کردند که این دو متابولیت میتوانند سطوح تاو را در نورونها کاهش دهند. این یافته امیدوارکننده است، زیرا تجمع پروتئین تاو با ایجاد بیماری آلزایمر مرتبط است.
دکتر چنگ در این باره میگوید: یافتههای ما نشان میدهد که بهبود سلامت روده ممکن است بر سطوح تاو در مغز تاثیرگذار باشد و از بیماری آلزایمر پیشگیری یا حتی آن را درمان کند. البته برای بررسی بیشتر این فرضیه به تحقیقات گستردهتری در آینده نیاز است.
این تحقیق در حالی انجام شده که ۹۹ درصد آزمایشات بالینی در زمینه مداخلات دارویی برای آلزایمر تاکنون موفقیتآمیز نبوده است. کارشناسان امیدوارند یافتههای این مطالعه، هدف درمانی جدیدی را در زمینه آلزایمر ارائه دهد.
مجله خبری سیلاد