کسانی که این روزها از بورس خارج میشوند سالهای آینده پشیمان میشوند
محمدرضا معتمد در مورد دلایل ریزش شاخص کل بورس تهران گفت: یکی از دلایل مهم بازارهای موازی است که نرخ مؤثر بهره در بازار بانکی بالا رفته است، دلیل دیگر ابهامی است که برای تصمیمگیری در مورد نرخ خوراک صنایع مانند پتروشیمیها، پالایشیها و فلزات اساسی وجود دارد. دلیل سوم نگرانی از قیمتگذاری دستوری برای محصولاتی مانند سیمان، خودرو و فولاد است که سرمایهگذاران را نگران کرده است.
وی گفت: دولتمردان که در امور اقتصادی وارد میشوند، باید استراتژی خود برای امسال و سال آینده را به روشنی بیان کنند تا ابهام برای سرمایهگذاران به وجود نیاید.
معتمد دلیل چهارم ریزش بورس را در فضای بینالمللی و تعامل و توافق با کشورهای دیگر دانست که هنوز مسأله نقل و انتقال پول و ارز حل نشده است.
به گفته وی با وجود اینکه عملکرد شرکتهای بورسی و فرابورسی به گواه صورتهای مالی میاندورهای، فصلی و همچنین آمار تولید و فروششان مناسب است و جای نگرانی ندارد، اما متأسفانه روند کلی بازار به خاطر ابهامات و فضای نااطمینان رو به ریزش است.
این کارشناس بورسی در مورد اینکه آیا سرمایهگذاری در بازار رمزارزها و خروج پول از دلایل ریزش به شمار میرود، گفت: بازار رمزارزها متأسفانه جذاب شده، بخشی از پولهای این بازار از بورس خارج شده و بخشی از پولها نیز از بازارهای دیگر میآید، اما هنوز روشن نیست چقدر از پولهایی که به رمزارزها میرود از بورس خارج شده است، چون بازار رمزارزها غیررسمی و غیرشفاف است و آماری در این زمینه وجود ندارد.
عضو سابق هیات مدیره سازمان بورس در مورد اینکه آیا ورود سرمایهگذاران خرد در سال گذشته و رفتار هیجانی آنها هم باعث ریزش میشود، گفت: در عملکرد بازار سرمایه نمیشود به صورت کوتاهمدت نگاه کرد، زیرا بازار سرمایه بازار پساندازها و سرمایهگذاری بلندمدت حداقل ۵ ساله است و کسانی که در این روزهای ریزشی بازار از بازار سرمایه خارج میشوند، مطمئن باشید، در آینده پشیمان میشوند که چرا از این بازار ارزنده خارج شدهاند.
به گفته این کارشناس اقتصادی، بازار سرمایه برای پسانداز کردن و برای افرادی با صبر و حوصله و تحمل ریسک است که در آینده سود خوبی هم نصیبشان میشود. درست است که الان دوره ریزش بازار است، اما بسیاری از سهام موجود بازار ارزنده شده است و کسانی که الان خارج میشوند، بعدا پشیمان خواهند شد.
معتمد در مورد اینکه گفته میشود دولت بخشی از کسری بودجه خود را از بازار سرمایه تامین کرده است، اظهار داشت: به هر حال یکی از بازیگران بازار سرمایه هم خود دولت است، همانند سایر نهادها و شرکتها اوراقی منتشر میکند، گاهی این اوراق در بازار بین بانکی و با عملیات بازار باز خرید و فروش میشود، گاهی اوراق در بازار سرمایه منتشر میشود و نمیتوان ایراد گرفت که چرا دولت از بازار تامین مالی میکند.
به گفته وی سرمایهگذاری در بازار سرمایه الزاما سرمایهگذاری در سهام نیست، در صندوقهای مختلف مانند صندوقهای با درآمد ثابت، صندوقهای مختلط و صندوقهای سرمایهگذاری در سهام وجود دارد که بازدهی خوبی هم نصیب سرمایهگذاران میکند و حتی نکول و سوخت سرمایه هم در آن وجود ندارد، در حال حاضر ارزش صندوقهای با درآمد ثابت به حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان میرسد و افراد میتوانند سهام این صندوقها را در اختیار داشته باشند که این صندوقها هم با خرید اوراق دولتی با درآمد ثابت سود خوبی نصیب سرمایهگذاران میکنند.
این کارشناس بورسی توصیه کرد مردم به صورت غیرمستقیم و از طریق صندوقها وارد بازار شوند که این صندوقها یا با درآمد ثابت یا سرمایهگذاری در سهام یا مختلط هستند.
کارشناس بورسی در مورد اینکه گفته میشود در کشورهای دیگر در مقابل هر سهم سه صندوق وجود دارد، گفت: در کشور ما صندوقهای سرمایهگذاری به اندازه کافی وجود دارد، ظرفیت خالی هم برای سرمایهگذاری در صندوقها موجود است، اما به لحاظ فرهنگی مردم ما ترجیح میدهند خودشان مستقیم در شرکتها سرمایهگذاری کنند، در حالی که در دنیا مردم به صورت غیرمستقیم و از طریق صندوقها وارد بازار سرمایه میشوند. البته در کشور ما هم کم کم شروع شده و سرمایهگذاری غیرمستقیم در حال گسترش است.
۲۲۳۲۲۷