توسعه بی برنامه یزد، دلیل اصلی مشکل آب گرفتگی شهر پس از هر بارندگی

به گزارش خبرگزاری سیلاد از یزد، متن کامل یادداشت محسن عباسی هرفته رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای پنجم شهر و مدیر پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد، با عنوان «یزد شهر بی دفاع در مقابل روانابها» را در ادامه می خوانید:
هر از گاهی با یک بارندگی، شهر دچار آبگرفتگی می شود، ماموران با چکمه و تانکر در محل حاضر می شوند، چند گزارش تصویری ارائه می شود، انتقادهای مردم و رسانه ها از یک سو و وعده ها و توجیهات مسیولین از سوی دیگر سرازیر می شود، باران فروکش می کند، مشکلات بعدی، مشکل قبلی را به فراموشی می سپارند و ….
دلایل آبگرفتگی شهر روشن است؛ یزد در وجه غالب، بی بهره از دانش شهرسازی، بی حساب، بی برنامه و پاره پاره بزرگ شده بدون توجه به زیرساخت های لازم یک شهر از جمله شیب بندی و هدایت آب های سطحی؛ اکنون به نظم آوردن این ساختار بی نظم، برنامه دراز مدت، بودجه هنگفت و کار مستمر و پیوسته می طلبد.
اما متاسفانه، مساله اساسی تر و دارای شمولیت بسیار بیشتری است :
سال هاست دوراندیشی، مواجهه علمی، اقدامات ساختاری و فعالیت های بنیادی که عموما نتایجشان در دراز مدت هویدا خواهد شد، در نظام مدیریت شهرهای ما کم پیداست.
تا آن زمان تنها راه، وعده دادن، مقصر جلوه دادن دیگران و قبلی ها و البته اقدامات تبلیغاتی، نمایشی، مقطعی و سطحی است؛ این دور باطل ادامه خواهد داشت.
شهرهای ما راهبردی مدیریت نمی شوند بلکه به شیوه آزمون و خطا، سلیقه ای و با تصمیمات دفعتی و شتابزده، روز، شب می کنند.
برایند سپردن راهبری راهبردی شهر به متولیانی با تخصص کم و تحت فشارِ آماج درخواست ها و مطالبات متنوع به جا و بی جا و ضد و نقیض که تداوم حضورشان در پاسخگویی به آن هاست، مشخص است.
با تغییر مدیران شهری، همه چیز تغییر می کند و حرکت از نقطه صفر آغاز می شود آنهم به سمتی متفاوت و بعضا متناقض با مسیر قبل. شهر می شود قایقی سرگردان در دریای سلایق و علایق و برداشت های شخصی متولیان جدید شهر و این قصه تازه ای نیست.
اگر روزی مساله روان آب ها در یزد حل شد، که اتفاقا پیچیده نیست ولی در بستر مدیریتی شهرهای ما پیچیده و لاینحل می شود، بدانید که اتفاق بزرگی افتاده است؛ آنگاه می توان امیدوارم شد که بسیاری از معضلات دیگر شهر نیز حل خواهد شد؛ آبگرفتگی گاه به گاه شهر یک نشانه آشکار است از عفونت های پنهان و مزمن زیر پوست شهر. راه درمان روشن است: اصلاح ساختار مدیریت شهری
۴۶