سایت خبری
famaserver
  • خانه
  • عمومی
  • ورزش
  • اقتصاد
  • مسکن
  • بین الملل
  • جامعه
  • فناوری اطلاعات
سایت خبری

سرتیتر خبرها

القسام: ۳ جسد بدون نام را تحویل دشمن صهیونیستی دادیم

القسام: ۳ جسد بدون نام را تحویل دشمن صهیونیستی دادیم

10 ساعت پیش
فیدان: آماده میزبانی دور چهارم مذاکرات سران اوکراین و روسیه هستیم

فیدان: آماده میزبانی دور چهارم مذاکرات سران اوکراین و روسیه هستیم

10 ساعت پیش
مسکو: نیروهای اوکراینی در پوکروفسک محاصره شده‌اند

مسکو: نیروهای اوکراینی در پوکروفسک محاصره شده‌اند

10 ساعت پیش
اقدام کلمبیا علیه آمریکا در سازمان ملل

اقدام کلمبیا علیه آمریکا در سازمان ملل

10 ساعت پیش
نیویورک‌تایمز: عربستان اف-۳۵ می‌خواهد نه عادی‌سازی روابط با اسرائیل

نیویورک‌تایمز: عربستان اف-۳۵ می‌خواهد نه عادی‌سازی روابط با اسرائیل

10 ساعت پیش
جولانی به آمریکا سفر می‌کند

جولانی به آمریکا سفر می‌کند

10 ساعت پیش
زاخارووا: ارسال «تاماهاوک» بحران اوکراین را حل نمی‌کند

زاخارووا: ارسال «تاماهاوک» بحران اوکراین را حل نمی‌کند

10 ساعت پیش
موشه یعالون: دولت ترامپ متوجه آسیب کابینه نتانیاهو به منافع آمریکا شد

موشه یعالون: دولت ترامپ متوجه آسیب کابینه نتانیاهو به منافع آمریکا شد

10 ساعت پیش
گاتیلوف: امیدواریم آمریکا سیاست خصمانه‌اش را نسبت به روسیه کنار بگذارد

گاتیلوف: امیدواریم آمریکا سیاست خصمانه‌اش را نسبت به روسیه کنار بگذارد

10 ساعت پیش
مالی: در تهران، ایده مذاکره با آمریکا با احساس خیانت روبه‌رو است

مالی: در تهران، ایده مذاکره با آمریکا با احساس خیانت روبه‌رو است

10 ساعت پیش

Home » پناهگاه واقعا می‌تواند افراد را از انفجار اتمی نجات دهد؟

پناهگاه واقعا می‌تواند افراد را از انفجار اتمی نجات دهد؟

زمان انتشار: 18 مارس 2025 ساعت 16:33

دسته بندی: دانش

شناسه خبر: 2805823

زمان مطالعه: 9 دقیقه

پناهگاه واقعا می‌تواند افراد را از انفجار اتمی نجات دهد؟

پناهگاه واقعا می‌تواند افراد را از انفجار اتمی نجات دهد؟

به گزارش سیلاد، ایمنی پناهگاه‌های هسته‌ای، بیش از هر چیزی به موقعیت مکانی آن‌ها و قدرت بمب اتم بستگی دارد. نورمن کلاینمن، استاد علوم بهداشت محیط و مدیر دوره‌ی آموزش افسر ایمنی پرتوی در دانشگاه کلمبیا، به لایوساینس می‌گوید: «همه‌چیز به این بستگی دارد که پناهگاه کجاست و بمب چه ویژگی‌هایی دارد.»

به نقل از زومیت، پناهگاه‌های هسته‌ای در دوران جنگ سرد به وجود آمدند؛ در زمانی که آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی، هر لحظه ممکن بود با تسلیحات هسته‌ای یکدیگر را از روی زمین محو کنند. در آن زمان، دولت‌ها برنامه‌های بسیاری برای ساخت پناهگاه‌های عمومی داشتند و مردم را تشویق می‌کردند که چنین سازه‌هایی را در خانه‌هایشان نیز بسازند. اما این ایده همیشه هم از سر دلسوزی نبود.

پیتر کاراکاپا، مدیر اجرایی برنامه‌ی ایمنی پرتوی در دانشگاه کلمبیا، معتقد است بسیاری از پناهگاه‌های هسته‌ای بیشتر از آنکه براساس اصول علمی طراحی شده باشند، فرصتی برای سودجویی و تبلیغات تجاری بودند. او می‌افزاید: «بسیاری از این پناهگاه‌ها را کلاهبردارانی تبلیغ می‌کردند که فقط به دنبال پول درآوردن بودند.»

اما وجود پناهگاه، لزوماً بدین معنا نیست که از انفجار هسته‌ای جان سالم به در خواهیم برد. میزان مقاومت چنین سازه‌هایی کاملاً به نوع بمب و استحکام پناهگاه بستگی دارد. تسلیحات هسته‌ای امروزی، در مقایسه با نمونه‌های قرن بیستم، قدرتی به‌مراتب مهلک‌تر و وایرانگرتر دارند. علت افزایش قدرت، تغییر در نوع واکنش هسته‌ای است که باعث انفجار می‌شود.

در دهه‌ی ۱۹۵۰، بمب‌های هسته‌ای براساس شکافت هسته‌ای عمل می‌کردند. در این فرایند، اتم‌های پلوتونیوم یا اورانیوم-۲۳۵ شکافته می‌شدند و انرژی آزاد می‌کردند. این نوع بمب‌ها که به «بمب‌های شکافتی» معروف بودند، نسبت به سلاح‌های امروزی قدرت کمتری داشتند.

اما تسلیحات کنونی بر پایه‌ی همجوشی هسته‌ای یا همجوشی هیدروژنی ساخته می‌شوند. در این سلاح‌ها، انفجار اولیه‌ی شکافتی، واکنشی گرماهسته‌ای را ایجاد می‌کند که انرژی آن به‌مراتب بیشتر از بمب‌های قدیمی است. یعنی بین این دو سلاح هسته‌ای، بمب‌های گرماهسته‌ای با سوخت هیدروژنی بسیار قوی‌تر از بمب‌های اتمی با نیروی شکافت عمل می‌کنند. به‌گفته‌ی کلاینمن، امروزه انفجار بمب‌های مدرن می‌تواند تا شعاع ۱۶۰ کیلومتری را تحت‌تأثیر قرار دهد، درحالی‌که شعاع تخریب بمب‌های اتمی هیروشیما و ناگاساکی حدود ۱٫۶ کیلومتر بود.

پناهگاه واقعا می‌تواند افراد را از انفجار اتمی نجات دهد؟

در چنین شرایطی، میزان کارآمدی پناهگاه به فاصله‌ی آن از محل انفجار بستگی دارد. اگر پناهگاهی در فاصله‌ی هزار کیلومتری از انفجار گرماهسته‌ای قرار داشته باشد، احتمالاً می‌تواند تا حدودی از ساکنانش محافظت کند. اما اگر درون شعاع اصلی انفجار قرار بگیرد، شدت موج ضربه‌ای و گرمای ناشی از آن تقریباً هیچ شانسی برای بقای ساکنان باقی نمی‌گذارد.

حتی اگر کسی از موج اولیه‌ی انفجار جان سالم به در ببرد، تهدید دیگری در انتظار اوست: تابش رادیواکتیو. تابش هسته‌ای، حتی در فواصلی دورتر از مرکز انفجار، می‌تواند کشنده باشد. ساخت پناهگاه مقاوم در برابر تابش، نیازمند دیوارهایی به ضخامت دست‌کم ۹۰ سانتی‌متر تا ۱٫۵ متر از بتن و فولاد است. برای افزایش ایمنی، اغلب لایه‌هایی از سرب نیز در ساختار به کار می‌رود تا از نفوذ پرتوها جلوگیری شود.

ورودی پناهگاه نیز اهمیت بسیاری دارد. پرتوهای رادیواکتیو در مسیر مستقیم حرکت می‌کنند، بنابراین استفاده از طراحی زیگزاگی در ورودی می‌تواند میزان نفوذ آن‌ها را کاهش دهد. کاراکاپا توضیح می‌دهد که اثربخشی یک پناهگاه به سه عامل بستگی دارد:

  • میزان مقاومتی که در برابر موج انفجار و تابش هوایی ارائه می‌شود.
  • میزان مواد محافظی که بین ساکنان و تابش قرار دارد.
  • توانایی جلوگیری از ورود مواد هسته‌ای که پس از انفجار در هوا منتشر می‌شود.

اما پرتوهای مهلک رادیواکتیو، تا روزها پس از انفجار نیز در محیط باقی می‌مانند. به همین دلیل، اگر کسی از مرحله‌ی اول انفجار جان سالم به در ببرد، باید تا زمان کاهش سطح تابش در پناهگاه بماند. پناهگاه‌هایی که برای چنین شرایطی طراحی می‌شوند، باید به اندازه‌ی کافی آب، غذا و تجهیزات داشته باشند تا ساکنان بتوانند حداقل یک هفته در آن دوام بیاورند. همچنین، وجود سیستم تهویه‌ای که هوای سالم را بدون ورود تابش تأمین کند، ضروری است.

اما کاهش سطح تابش نیز به این معنا نیست که محیط کاملاً ایمن شده است، در حقیقت فقط میزان پرتوها تا حدودی افت کرده و دیگر خطر مسمومیت پرتوی حاد و مرگ وجود ندارد. اما قرارگرفتن در معرض تابش، حتی در سطوح پایین‌تر، می‌تواند در بلندمدت خطر سرطان را افزایش دهد؛ اثری که ممکن است دهه‌ها بعد ظاهر شود.

به‌عنوان نمونه، پناهگاهی که فقط چند کیلومتر از محل انفجار فاصله داشته باشد، هیچ شانسی برای بقا نخواهد داشت. اما اگر پناهگاه در فاصله‌ای دور و با طراحی مناسب ساخته شده باشد، می‌تواند تا حد ممکن از ساکنانش محافظت کند. کلاینمن در جمع‌بندی می‌گوید: «نکته‌ی کلیدی، میزان محافظت در برابر گرما، موج ضربه‌ای و تابش است.»

۵۸۵۸

برچسب ها
بمب اتمی
اشتراک گذاری

اخبار مرتبط

  • آمریکا شمشیر را برای «TP-Link» از رو بست
    آمریکا شمشیر را برای «TP-Link» از رو بست 11 ساعت پیش
  • علائم خرابی و راهکارهای تعمیر ترمز دستی
    علائم خرابی و راهکارهای تعمیر ترمز دستی 1 روز پیش
  • دقیق‌ترین ساعت اتمی جهان / هر ۱۵ میلیارد سال یک ثانیه خطا می‌کند!
    دقیق‌ترین ساعت اتمی جهان / هر ۱۵ میلیارد سال یک ثانیه خطا می‌کند! 1 روز پیش
  • خبر بد برای علاقه‌مندان اتومبیل‌رانی / رانندگی به سرنوشت اسب‌سواری دچار می‌شود
    خبر بد برای علاقه‌مندان اتومبیل‌رانی / رانندگی به سرنوشت اسب‌سواری دچار می‌شود 1 روز پیش

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی موضوعات

  • استانها 7639
  • اقتصاد 6856
  • بازار مالی 1506
  • بین الملل 13089
  • تبلیغات 27
  • جامعه 7870
  • دانش 5657
  • عمومی 1926
  • فناوری اطلاعات 6897
  • فیلم 3546
  • کاریکاتور 519
  • مسکن 1031
  • ورزش 19531

جدیدترین مقالات

  • سردار آزمون: من و کوکائین؛ توبه توبه!
    سردار آزمون: من و کوکائین؛ توبه توبه! 6 ساعت پیش
  • رد پای بیرانوند در رکورد 84 درصدی رونالدو!
    رد پای بیرانوند در رکورد 84 درصدی رونالدو! 6 ساعت پیش
  • داورزنی: نمی‌شود با تقدیر الهی مبارزه کرد!
    داورزنی: نمی‌شود با تقدیر الهی مبارزه کرد! 6 ساعت پیش
  • دربی در مشهد؟ فکرش را هم نکنید!
    دربی در مشهد؟ فکرش را هم نکنید! 6 ساعت پیش
  • آرزویی که برآورده شد/ حدادی مدیرعامل جدید پرسپولیس!
    آرزویی که برآورده شد/ حدادی مدیرعامل جدید پرسپولیس! 6 ساعت پیش

لینکهای پیشنهادی

سرور مجازی |  دانلود رایگان نرم افزار | تجهیزات آزمایشگاهی | کلاس آنلاین

میزبانی در هاست ویندوز فاماسرور