نخستین گام توسعه اقتصادی گلستان گسترش روابط تجاری با کشورهای همسایه است
نخستین گام توسعه اقتصادی گلستان گسترش روابط تجاری با کشورهای همسایه است
خبرگزاری سیلاد در این رابطه گفتگویی را با امیر یوسفی رئیس اتاق بازرگانی گرگان ترتیب داده است که مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.
اتاق بازرگانی گرگان چه اقداماتی در زمینه توسعه اقتصادی استان انجام داده است؟
نخستین گـــام برای توسعه اقتصادی گسترش ارتباطات با کشــــورهای همســـایه است به همیــــن دلیل در یک مدت کــــوتاهی موفـــق به اعزام چندین هیئت تجــــاری به کشورهای مختـــلف شـــدیم و همچنیـــن برخی هیئتهای تجـــــاری که به استـــــان وارد شدند را پذیــــرا بودیم در سال گذشته ۱۴ هیئت تجــــاری پذیرش داشتیـــــــم که نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۷۰ درصد رشــــــد داشته همچنین چهار هیئت تجــــاری هم در سال گذشته از استان به کشورهای همسایه اعزام داشتیم که این نسبت به سال گذشته مدت مشابه رشد قابل توجهی داشته است.
البته این نکته که کدام مقاصد تجاری برای ما دارای اهمیت هست را هم نمیتوان نادیده گرفت کشور ترکمنستان به عنـوان کشوری که در مرز مشترک با گلستان دارد برای ما بیشترین اهمیت را دارد تا از ظـرفیت صادرات برای رفع نیازهای این کشـور استفاده کنیم از طرفی کشور قزاقستان جزو یکی از کشـورهای مقصد صادراتی برای ایران و به تبع آن استان گلستـان است که در حال حاضر یک نمایشگاه اختصاصی با نام اگری فود را تدارک داریم میبینیــــم که در کشـور ترکمنستان در تیر ماه امسـال در عشقآباد برگزار خواهد شد.
آماری از حجم و میزان صادرات از استان به کشورهای همسایه دارید؟
سال گذشته ۶۴۸ هزار تن به ارزش ۳۱۰ میلیون دلار ارزش صادرات کالا داشتیم که نسبت به مدت مشابه از نظر وزنی ۵۴ درصد و از نظر ارزشی ۴۶ درصد افزایش داشته است. مهمترین اقلام صادراتی ما نیز لبنیات، ربگوجه، خــوراک آبزیان، پلی استایرن، ید، مـــوادشـــوینده، خـرما، پسته، ماشینآلات، گل و گیاه، پای مرغ، تخممرغ، میگو، میوه و سیفیجات، سیمان، آبمعدنی و سایر مصالح ساختمانی است که به ۲۸ کشور صادرات داشتهایم که به کشورهای ترکمنستان، عراق، قزاقستان، پاکستان، ازبکستان، رومانی، روسیه و ارمنستان صادر شده اما بیشترین مقصد صادراتی ما کشور ترکمنستان است که حدود ۱۸ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته همچنین عراق ۸۴ درصد و قزاقستان ۸۴ درصد نسبت به سال قبل رشد داشته است. همچنین برای کشور پاکستان مراودات تجاری به تازگی شروع شده که به همین خاطر در سالهای گذشته مقدار صادرات بسیار کم بوده اما در سال گذشته ۲۴۸ درصد رشد صادراتی به این کشور داشتهایم.
صادرات به کشور ازبکستان هم ۱۹۰ درصد رشد داشته است. با وجود این پیشرفت صادرات، هنوز بخش خصوصی با مشکل رفع تعهد ارزی مواجه است به خصوص کسانی که در بخش صادرات محصولات کشاورزی افراد به دلیل عدم برخـورداری از نقدینگی بالا در بسیاری مـــواقع از صادرات منصرف میشوند بنابراین اگر قرار بر این است که از صادرات محصولات کشاورزی حمایت شود باید رفع تعهد ارزی از این کـــالا برای صادرات برداشته شود.
در گذشته صحبت هایی درباره توسعه روابط تجاری با ترکمنستان بود. این موضوع در چه مرحله ای قرار دارد؟
پیگیر ایجاد سرکنسولگری ترکمنستان در استان گلستـان هستیم چرا که در صورت ایجاد این سر کنسولی بسیاری از تجر و بازرگانان برای دریافت ویزا ناگزیر به طی مسـافت طولانی به مشهد نیستند.
در خصـوص لغو روادید هم باید گفت ترکمنستان کشوری است که سیاستهای خاص خودش را دارد با سفیـر ایران در ترکمنستـان صحبتهای زیادی داشتیم آنها از این موضوع استقبال کردند اما تصمیمگیرنده در این حوزه مقـامات اصلی مانند رئیس جمهور هستند که باید نظرشان را بگویند لغو ویـــــزا برای استان گلستان که در مجـــــاورت ترکمنستان قـــرار دارد موضوع بسیار حائز اهمیت است مسئولان کشور هم در این حوزه رایزنیهایی را انجام دادند و تلاش میکنند تا این موضوع به سرانجام برسد.
۴۶
مجله خبری سیلاد