بین الملل

چگونه رژیم‌های خودکامه عرب از عادی‌سازی با اسراییل بهره می‌برند؟

به گزارش سیلاد، جاناتان هافمن پژوهشگر حوزه خاورمیانه و کشورهای اسلامی در تحلیلی برای اندیشکده ریسپانسیبل استیت کرفت نوشت:

دیدار مشترک وزرای خارجه اسراییل و امارات با همتای آمریکایی‌شان در هفته گذشته بیانگر واقعیتی تازه در واشنگتن است: تلاش رسمی و متفقانه تل‌آویو و کشورهای عرب منطقه برای جهت‌دهی به سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه همسو با منافع دوجانبه.

 لابی اسراییل و سایر کشورهای خاورمیانه برای نفوذ در سیاست‌های منطقه‌ای واشنگتن رویداد تازه‌ای نیست. اسراییل، عربستان، امارات، مصر و سایر کشورهای عربی از دیربار در پی جهت‌دهی به سیاست‌های منطقه‌ای واشنگتن هم‌راستا با منافع خودشان بوده‌اند. ممکن است اسراییل در این عادی‌سازی روابط با کشورهای عربی از یک سپر امنیتی در حال توسعه علیه رقیبی مشترک یعنی ایران هم سود ببرد.

 تلاش کشورهای عربی برای استفاده از نفوذ اسراییل در واشنگتن دستاوردهای خوبی برایشان داشته است: حفاظت از دولت‌های عربی در برابر انتقادات مربوط به حقوق بشر، حفظ فروش چشمگیر تسلیحات از واشنگتن و دیوسازی از دشمنان داخلی و منطقه‌ای.

 این تلاش‌های هماهنگ برای نفوذ در سیاست خارجی آمریکا به پیش از موج «عادی‌سازی» روابط بین اسراییل و بحرین، مراکش، امارات و سودان باز می‌گردد. اسراییل حتی در پی جلب توافق کشورهایی است که هنوز این کشور را به رسمیت نمی‌شناسند، به ویژه عربستان سعودی.

از بین نمونه‌های این کارزارهای نفوذ نوظهور می‌توان به تعامل امارات با سازمان‌ها و اندیشکده‌های مرتبط با اسراییل از جمله کمیته یهودیان آمریکا (American Jewish Committee)، اتحادیه ضد افترا (Anti-Defamation League)، کنفرانس روسای سازمان‌های مهم یهودی در آمریکا، وینپ (WINEP)، موسسه امریکن انترپرایز (AEI)، بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها و غیره اشاره کرد.

 امارات همراه با عربستان و بحرین به گسترش روابط با رهبران برجسته یهودی و مسیحیان اوانجلیست در آمریکا روی آورده‌اند. این اقدامات در راستای تلاش این کشورها برای ایجاد یک «اسلام میانه‌رو» و جلب رضایت غرب و دیوسازی از اپوزیسیون داخلی و دشمنان خارجی مانند ایران انجام می‌شود.

عناصر شبکه اسراییل نیز در مقابل تلاش‌های فراوانی انجام می‌دهد، به عنوان مثال، دفاع گسترده از بن سلمان پس از قتل خاشقچی؛ یا حمایت آیپک (AIPAC) از السیسی برغم رهبری او در کودتای نظامی ۲۰۱۳ میلادی و سرکوب خونین پس از آن. همچنین اسراییل در پاسخ به تلاش مراکش و سودان برای عادی سازی روابط‌شان با تل‌آویو دولت ترامپ را ترغیب کرد که اسم سودان را از فهرست کشورهای حامی تروریست خارج کند و حاکمیت مراکش بر صحرای غربی را به‌رسمیت بشناسد.

 همان‌طور که این نمونه ها نشان می‌دهد، خودکامه‌های عرب در سراسر خاورمیانه سعی کرده‌اند از قدرت و نفوذ شبکه اسراییل در واشنگتن برای تضمین قدرت داخلی و جایگاه منطقه‌ای خود بهره بگیرند. با توجه به اینکه واشنگتن همچنان بحث مربوط به کاهش حضور نظامی‌اش در منطقه را ادامه می‌دهد، دسترسی به این شبکه قدرتمند برای کشورهای عربی بسیار مطلوب است.

۳۱۱۳۱۱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا