۹۰ دقیقه گفتگوی محرمانه شی و جو
کاخ سفید اعلام کرد «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا و «شی جین پینگ» همتای چینی وی در تماسی تلفنی که روز پنجشنبه انجام شد درباره تحقیقات در خصوص منشأ کرونا با یکدیگر گفتوگو کردند.
«جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد: آنها درباره طیفی از مسائل فراملی از جمله کووید-۱۹ و درک منشأ آن که قطعاً دغدغه اصلی این دولت است رایزنی کردند. بله، این موضوعی بود که مطرح شد اما نمیخواهم به جزئیات بیشتری بپردازم.
به نوشته رویترز، تماس ۹۰ دقیقهای پنجشنبه اولین گفتوگوی دو رهبر در هفت ماه گذشته در میانه روابط سرد دو طرف بود.
یک مقام آمریکایی که روز پنجشنبه با رویترز صحبت کرد، گفت بایدن برای گسترش چشمانداز اقدام تلافیجویانه یا هزینههای آمریکا در صورت امتناع چین از همکاری در تحقیقات یا طیف وسیعی از مسائل دیگر برنامهریزی نکرده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی «شینهوا» چین، شی به بایدن گفت که دو کشور باید به نگرانیهای اصلی یکدیگر احترام بگذارند و اختلافات را به درستی مدیریت کنند.
این خبرگزاری گزارش داد که شی به بایدن پیشنهاد داد کشورها به تماس و گفتوگو ادامه دهند و به همکاری در موضوعاتی از جمله پیشگیری و کنترل همهگیری و بهبود اقتصادی و همچنین مسائل مهم بینالمللی و منطقهای مانند تغییرات آب و هوایی ادامه دهند.
ساکی این تماس را محترمانه و صادقانه و با هدف باز نگه داشتن کانالهای ارتباطی بین دو کشور توصیف کرد، نه به شکل موعظه و برتریجویانه.
او گفت که آب و هوا و حقوق بشر از جمله موضوعات بودند و اگرچه مسائل اقتصادی مورد بحث قرار گرفت اما بخش عمدهای از این تماس نبود.
به گفته سخنگوی کاخ سفید هدف از این تماس ایجاد نتایج نهایی نبود.
طبق گزارشها، ارزیابی جدید که حاصل تحقیقات جامعه اطلاعاتی آمریکا بنا به دستور سه ماه پیش جو بایدن است نتوانسته به جمعبندی مشخصی درباره این سوالات برسد که کرونا از طریق حیوان به انسان منتقل شده یا از یک مرکز پژوهشی در ووهان به بیرون نشت کرده است.
همچنین اسناد جدید نشان میدهد سازمانی در آمریکا پیش از شیوع بیماری کووید-۱۹ میلیونها دلار از بودجههای دولت فدرال را صرف تحقیق بر روی انواع گونههای ویروس کرونا در «موسسه ویروسشناسی ووهان» در چین کرده است.
دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا که بارها به دلیل سیاسی کردن مسائل اطلاعاتی مورد انتقاد قرار گرفته بود تلاش میکرد فرضیه نشت آزمایشگاهی ویروس را در افکار عمومی تقویت و ترویج کند. چین، به شدت ادعاهای دولت ترامپ را تکذیب میکرد. ترامپ و دستیارانش از نام «ویروس چینی» برای اشاره به کرونا استفاده میکردند.
چین معتقد است که آمریکا مسئله تحقیق در خصوص منشأ کرونا را سیاسی کرده است. «فو کانگ»، مدیرکل ادره کنترل تسلیحاتی وزارت خارجه چین از دولت آمریکا خواسته مسئله مربوط به خاستگاه ویروس کرونا را سیاسی نکند.
او دو هفته پیش در یک کنفرانس خبری گفت: «بلا گردان کردن چین نمیتواند نقش آمریکا را پاک کند. اگر آمریکا کماکان بر فرضیه نشت از آزمایشگاه اصرار دارد آنها باید الگو شوند و سازمان جهانی بهداشت را به تحقیق از آزمایشگاههای فورت دتریک و کارولینای شمالی دعوت کنند.»
«فورت دتریک» مرکز فعالیتهای بیولوژیک-نظامی آمریکا است. موسسه تحقیقات پزشکی ارتش آمریکا بر روی بیماریهای عفونی یکی از اصلیترین مراکز وابسته به آزمایشگاه فورتدتریک است.
چین معتقد است آمریکا در این مرکز به انجام آزمایشهای بیولوژیکی اشتغال دارد. روزنامه گلوبالتایمز نوشته که جامعه بینالمللی درباره فعالیتهای بیولوژیکی-نظامی آمریکا در این دو آزمایشگاه نگرانیهای جدی دارد.
۳۱۰ ۳۱۰