ورزش

تغییر قدرت در فوتبال اروپا

سپهر ستاری: اولین «ال‌کلاسیکو» در فصل جدید لالیگا، روز ۲۴ اکتبر برگزار خواهد شد؛ یعنی دقیقاً همان روزی که «کیلیان امباپه»، «لیونل مسی» و «نیمار جونیور» با لباس پاری‌سن‌ژرمن در بزرگ‌ترین بازی لیگ یک فرانسه باید مقابل مارسی به میدان بروند و چندین کیلومتر دورتر منچستریونایتد نیز با «کریستیانو رونالدو» در مقابل رقیب سرسختی همچون لیورپول صف‌آرایی خواهد کرد. حالا سوال مهم اینجاست که در این روز، دنیا به تماشای کدام مسابقه خواهد نشست؟ کدام دوئل بیشتر از سایرین می‌تواند توجه جهانیان را به خود جلب کند؟ این سوال سختی است که لالیگا حالا باید خود را برای شنید پاسخ آن آماده کند!

در طول یک دهه گذشته، لیگ اسپانیا بدون هیچ تردیدی همواره از نام‌های بزرگ و باکیفیت میزبانی کرده. تیم ملی این کشور هم در سه تورنمنت پیاپی به عنوان قهرمانی دست یافته و در بین سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۸، این غول‌های نامدار ماتادورها یعنی رئال مادرید و بارسلونا بودند که مجموعاً ۸ بار قهرمانی در قاره اروپا را جشن گرفتند. این در حالی‌ست که در همین دوره، هیچ تیمی حتی دو بار هم قهرمان اروپا نشد! جدال سنتی «ال‌کلاسیکو» در همین مدت لقب بزرگ‎ترین مسابقه فوتبال جهان را به سینه سنجاق نمود و از نظر تعداد بیننده با فینال جام جهانی و جام ملت‌های اروپا به رقابت پرداخت. کار به جایی رسید که «ژوزه مورینیو» در توصیف این دوئل تاریخی در سال ۲۰۱۲ گفت: «زمانی که رئال مادرید با بارسلونا بازی می‌کند، جهان متوقف می‌شود!»

در طول این سال‌ها هر دو تیم فوق‌ستاره‌های زیادی در ترکیب خود می‌دیدند؛ دو تیمی که بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹ برنده توپ طلا همواره از ترکیب این دو تیم خارج میشد؛ از رونالدو و مسی گرفته تا «لوکا مودریچ» در سال ۲۰۱۸. برتری لالیگا اما فقط محدود به این ۳ نام نمیشد؛ از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۶، ۲۲ چهره از ۲۴ نامزد نهایی کسب توپ طلا، در لالیگا توپ می‌زدند. «ژاوی هرناندس»، «آندرس اینیستا»، «نیمار جونیور» و «آنتوان گریزمان» نفراتی بودند که اکثراً نامشان در این لیست به چشم می‌آمد. در این میان فقط «فرانک ریبری» در سال ۲۰۱۳ و «مانوئل نویر» در سال ۲۰۱۴ توانستند بدون حضور در لالیگا، در بین سه نفر اول جای بگیرند.

تیم منتخب سال فیفا هم به نوعی تیم منتخب ال‌کلاسیکو بود و بارسا و رئال از زمان انتخاب تیم منتخب در سال ۲۰۰۵ مجموعاً بیش از ۱۰۰ نماینده در ترکیب منتخب سال داشته‌اند. نکته خیره‌کننده در این خصوص اینجاست که نزدیک‌ترین تیم‌ها به دو غول اسپانیا از این حیث، باشگاه‌های یوونتوس و بایرن مونیخ به ترتیب با ۱۴ و ۱۳ نماینده هستند! هفت بازیکن برتری که به عنوان رکورددار حضور در تیم منتخب سال محسوب می‌شوند نیز لباس این دو تیم را بر تن داشته‌اند؛ از «سرخیو راموس» و «دنی آلوس» گرفته تا «مارسلو».

بی‌دلیل نبود که ستارگان تیم‌های دیگر، رویای بازی در این دو تیم را در سر می‌پرواندند و در مواردی حتی برای پیوستن به دو ابرقدرت لالیگا، تیم‌های وقت خود تحت فشار گذاشتند. «گرت بیل»، «سسک فابرگاس»، «لوییس سوارس»، «تونی کروس»، «ایوان راکیتیچ» و «فیلیپ کوتینیو» تنها گوشه‌ای از لیست بلندبالای این دست از بازیکنان هستند.

با این حال در سال‌های اخیر و با گذر زمان، بیشتر شاهد جدایی ستارگان درجه یک جهان از این دو تیم بوده‌ایم؛ آن هم در شرایطی که جایگزین خوبی برای آنها پیدا نشده است. جدایی CR7 از کهکشانی‌ها در سال ۲۰۱۸ ضربه بزرگی بر پیکر قوهای سپید وارد نمود و «ادن آزار» به عنوان وارث شماره هفت، هرگز نتوانست عملکرد خوبِ ستاره پرتغالی را تکرار کند. تابستان امسال اوضاع در سرزمین ماتادورها بدتر نیز شد و «سرخیو راموس» و «لیونل مسی» کاپیتان‌های محبوب هر دو باشگاه، به صورت رایگان راهی پاری‌سن‌ژرمن شدند!

پنجره نقل‌وانتقالات تابستانی ۲۰۲۱ را به طور قطع می‌توانید یکی از «هیجان‌انگیزترین» و «سوررئال‌ترین» پنجره‌های نقل‌وانتقالاتی تاریخ بنامید اما نه برای رئال مادرید و بارسلونا! علاوه بر خریدهای فوق‌العاده پاریس، تیم‌های چلسی، منچسترسیتی و منچستریونایتد هم مبالغ هنگفتی برای خرید بازیکنان مد نظر خود هزینه کردند؛ آن هم در شرایطی که قوهای سپید در کنار آبی‌اناری‌ها مشغول فروش بازیکنان‌شان بودند. فراموش نکنید رئال مادرید در بازه‌ای از تاریخ – به مدت ۱۶ سال – رکورد گران‌ترین نقل‌وانتقال تاریخ را در دست داشت و بارسا در هر یک از سال‌های ۲۰۱۷، ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ بیش از ۱۰۰ میلیون یورو برای جذب یک بازیکن هزینه می‌کرد! حالا شاید بهتر متوجه شده باشید که اوضاع در لالیگا چقدر نسبت به گذشته تغییر کرده است.

ورود «کیلیان امباپه» در چنین شرایطی به رئال مادرید، قطعاً گام بزرگی برای تغییر این وضعیت به حساب می‌آمد چرا که همگان می‌دانند او سوپراستار بعدی دنیای فوتبال است. رونالدو با ۳۳۶ میلیون فالوور، بزرگ‌ترین ستاره فوتبال در اینستاگرام است و مسی با ۲۷۶ میلیون و نیمار با ۱۵۹ میلیون نفر در رده‎‌های بعدی قرار دارند. اما امباپه علیرغم حضورش در لیگ فرانسه و سن کمش، ۵۷ میلیون فالوور را همراه خود می‌بیند؛ آن هم در حالی که ستاره‌هایی همچون «کریم بنزما» و «لوئیس سوارس» با سال‌ها فعالیت در فوتبال و حضور در لالیگا، اکنون ۴۲ میلیون کاربر در اینستاگرام آنها را دنبال می‌کنند و «آنتوان گریزمان» و «جرارد پیکه» با ۳۴ و ۱۹ میلیون فالوور در رده‌های بعدی ایستاده‌اند! حتی «وینیسیوس جونیور» با بهره‌مندی از تمام تبلیغاتِ قوهای سپید، توجه ۱۱.۶ میلیون فالوور را به خود جلب کرده است.

همه این موارد نشان می‌دهد چرا «فلورنتینو پرس» تا این حد تمایل داشت امباپه در همین تابستان مادریدی شود؛ علیرغم اینکه کیلیان سال بعد به صورت رایگان قابل خرید است ولی رئیس مادریدی‌ها حاضر بود در پنجره نقل‌وانتقالاتی ۲۰۲۰، بیش از ۲۰۰ میلیون یورو بابت جذب فوق‌ستاره فرانسوی به باشگاه پاریسی بپردازد.

کمتر پیش آمده که یک انتقال بتواند به طور کامل تصویر یک تیم در رسانه‌ها را تغییر دهد؛ چه برسد به اینکه بخواهد نگاه‌ها نسبت به یک لیگ را عوض کند اما خرید امباپه قطعا هر دو کار را به صورت هم‌زمان انجام می‌داد. خرید او نشان می‌داد لالیگا هنوز قادر به جذب بزرگ‌ترین و درخشان‌ترین استعدادهاست ولی در مقابل، شکست در خرید او ثابت کرد تعادل قدرت در فوتبال اروپا تا چه اندازه دچار تغییر شده است.

نویسنده: گیلم بالاگه

مترجم: سپهر ستاری

۲۵۸ ۴۱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا