FDA مجوز تزریق دوز سوم واکسن کرونا را برای افراد با ایمنی ضعیف صادر کرد
براساس مجوز صادر شده از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا، افراد مبتلا به بیماریهای خاص و دارای سیستم ایمنی ضعیف میتوانند دوز تقویت شده واکسن کرونا را دریافت کنند. در حال حاضر امکان تزریق دوز سوم تنها برای واکسنهای ساخت شرکتهای فایزر-بیونتک و مدرنا وجود خواهد داشت و سایر واکسنها از جمله جانسون اند جانسون و آسترازنکا مجوز دوز سوم را دریافت نکرده اند.
تصمیم اورژانسی FDA باعث میشود تا پزشکان بتوانند دوزهای بیشتری از واکسن کرونا را برای گروههای در خطر با سیستم ایمنی تضعیف شده، تجویز نمایند. واکسنهای فایزر و مدرنا که با روشهای نوین بیوتکنولوژی توسعه یافتهاند، عملکردی مناسب در کنار عوارض کمتر از خود نشان دادند. این دو محصول در فاز ابتدایی واکسیناسیون طی دو نوبت به افراد تزریق شدهاند در حالی که برخی واکسنهای دیگر مانند جانسون اند جانسون تنها در یک دوز تجویز میشوند.
در هفتههای اخیر پزشکان و مسئولان نظام سلامت ایالات متحده بر اهمیت تجویز دوز تقویتی واکسن کووید ۱۹ برای گروههای حساس تاکید داشتهاند. افرادی که به تازگی تحت عمل پیوند عضو قرار گرفتهاند یا بیماران دارای نقص ایمنی از مهمترین گروههایی هستند که سیستم ایمنی بدن آنها تضعیف شده و ممکن است به دوزهای بیشتری از واکسن برای ایجاد پاسخ ایمنی مناسب نیاز داشته باشند. کشورهای دیگر از جمله آلمان، فرانسه و انگلستان نیز در نظر دارند تا تزریق دوز تقویتی واکسن کرونا را به زودی آغاز کنند و افراد آسیبپذیر در اولویت آنها قرار خواهند گرفت.
طبق دادههای مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) حدود ۲.۷ درصد از جمعیت بزرگسالان در ایالات متحده که شامل ۷ میلیون نفر میشوند، دچار نقص سیستم ایمنی شدید هستند. ابتلا به برخی بیماریهای خاص مانند ویروس HIV میتواند به شدت روی عملکرد سیستم ایمنی تاثیرگذار باشد. همچنین برخی داروها از جمله موارد مورد استفاده در پیوند عضو یا درمان سرطان و آرتروز هم با مکانیسمهای طبیعی سیستم ایمنی تداخل دارند. مطالعات قبلی نشان دادهاند که چنین افرادی نسبت به طیف وسیع جامعه، پاسخ کمتری به واکسن کووید ۱۹ از خود نشان میدهند. پژوهشهای محدودی هم ثابت کردهاند که تزریق دوز تقویتی در یک سوم از بیماران گفته شده میتواند جهش در میزان تولید آنتی بادی علیه ویروس را در پی داشته باشد.
شرکتهای فایزر و مدرنا مدتی است که در حال رایزنی با مقامات آمریکایی جهت دریافت مجوز تزریق دوز سوم واکسنهای خود پس از گذشت ۶ تا ۱۲ ماه از اولین تزریق به صورت گسترده هستند؛ اما تاکنون موفق به کسب رضایت نهادهای قانونگذار نشدهاند. با این حال پژوهشهای صورت گرفته از سوی شرکتهای داروسازی نشان میدهد که با ظهور سویههای جدید و خطرناکتر از ویروس کووید ۱۹، احتمال شکستن سد کنونی ایجاد شده توسط واکسیناسیون وجود دارد و سطح آنتی بادی در بدن افراد پس از گذشت چندین ماه از دریافت واکسن، به صورت چشمگیری افت پیدا میکند.