بین الملل

از بغداد تا دمشق؛اهدف سفر وزیرخارجه چه بود؟

مشارکت ۹ کشور مهم منطقه از جمله ایران، مصر ،عربستان، اردن، قطر، امارات، کویت، ترکیه در اجلاس بغداد و بیانیه پایانی ان نشان دادکه اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر مبنای همکاری با دول منطقه در جهت حل بحرانهاو امنیت منطقه ای ،مبارزه با تروریسم ،تلاش مشترک و مبارزه با اپیدمی ویروس کرونا و تلاش برای کاهش گرمایش زمین متمرکز گردیده است.
در این اجلاس امیر عبداللهیان وزیر خارجه کشورمان به درستی به بحرانهای منطقه‌ای اشاره و جای سوریه را دراین نشست خالی دانست.
اجلاس بغداد نشان داد که کشورهای منطقه به یک بلوغ سیاسی برای حل بحرانهای منطقه ای رسیده اند که میتوانند بدون دخالت قدرتهای خارجی در کنار یکدیگر نشسته و بحرانهای منطقه و اختلافات فیمابین را مدیریت کنند.
شکست امریکا بعد از بیست سال اشغال که منجر به خروج‌ سربازان امریکایی از افغانستان شد و همچنین عدم موفقیت آنها در عراق درسی برای کشورهای دیگر منطقه بود که نشان میداد قدرتهای خارجی توانایی تاثیر گذاری بر تحولات منطقه را نداشته و تنها مانعی درمسیر تحولات و توسعه کشورهای منطقه بوده اند .تروریسم دولتی امریکا تنها برای مردم این منطقه دشواریهای فراوانی را بوجود اورده وسبب گردیده تا قهرمانان مقابله با گروههای تروریستی مانند داعش توسط این تروریسم دولتی بشهادت برسند .

شاید بتوان اهداف سفرهای وزیر خارجه کشورمان به بغداد ودمشق را بشرح ذیل خلاصه نمود:

۱-ایجاد چارچوبی برای حل وفصل اختلافات فیمابین و سیاست خارجی متوازن میان دول منطقه :به نظر میرسد در میان کشورهای منطقه چارچوبی برای تبادل نظر و مدیریت بحرانهای منطقه ای خالی است .اجلاس بغداد میتواند مقدمه ای برای ایجاد چنین ساز و کاری باشد. با افزایش احتمال خروج بیگانگان از منطقه ،نیاز به چنین ساختاری ضروری به نظر میرسد .

۲-تاکید بر اینکه کشورمان خواهان ارتباط مسالمت امیز و دوستانه با همه دول منطقه است و مخالف حضور بیگانگان‌ در منطقه و گسترش تروریسم می باشد .زیرا بیگانگان با ایجاد اختلافات در جستجوی منافع خود بوده و هستند .

۳-تاکید برگسترش همکاری های اقتصادی در میان کشورهای منطقه :به جرات می توان گفت حجم‌ تبادلات تجاری جمعی از کشورهای منطقه با جهان بالغ بر هفتصدو پنجاه میلیارد دلار است که حجم عمده این تبادلات با چین ،اروپا ،ژاپن ،کره و آمریکا انجام میشود .

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که بسیاری از تبادلات اقتصادی می تواند در داخل کشورهای منطقه با تاکید بر بومی سازی تبادلات اقتصادی و همچنین کاهش موانع گمرگی انجام پذیرد . خودکفایی و تعاملات اقتصادی میان کشورهای منطقه می تواند نگرشهای نخبگان این کشورها را به یکدیگر نزدیک نموده و زبان مشترکی را در راستای امنیت منطقه ای ایجاد کند.زیرا با تلاشهای جمهوری اسلامی ایران و سردار شهید سلیمانی نقش تروریستها در مناطقی مانند سوریه کاهش یافته و هم اکنون زمان بازسازی سوریه و مناطق اسیب دیده دیگر منطقه است. در این راستا ایجاد یک هویت منطقه ای مشترک میان مردم کشورهای منطقه ضروری به نظر میرسد.

۴-رایزنی با دول منطقه و مقامات سوریه در جهت حل بحرانهایی از قبیل تروریسم ؛ مقابله با ویروس کرونا ؛ وآمادگی برای مشارکت در بازسازی سوریه و عراق از جمله اهداف مهم دیگر سفرهای اخیر وزیر امور خارجه محسوب میگردد.

با توجه به رویکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی براولویت روابط با همسایگان و افزایش روابط اقتصادی منطقه ای امید است منطقه با همکاری های امنیتی به صلح و امنیت و به اوج‌ شکوفایی اقتصادی نائل گردد.

*کارشناس روابط بین‌الملل

۳۱۰ ۳۱۰

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا