جامعه

آن ۲۵۰۰ پزشک و آن ۱۹۲ نفری که به روحانی نامه نوشتند پاسخ‌گوی خانواده قربانیان کرونا هستند؟

اما اشاره رئیس کل نظام پزشکی به چه کسانی است؟ بیستم دی‌ماه ۱۳۹۹ بود که رؤسای سه رکن سازمان نظام پزشکی به همراه رئیس مجمع انجمن‌های علمی کشور در نامه‌ای به ریاست‌جمهوری خواستار به‌کارگیری تمام مساعی دولت برای تهیه واکسن مطمئن و مورد تأیید مراجع علمی از طرق مختلف و با استفاده از همه ظرفیت‌های بخش دولتی و خصوصی و به دور از مسائل سیاسی شدند.

در بخشی از این نامه به‌صراحت آمده است: «جناب آقای رئیس‌جمهور امروز اولویت تهیه و خرید واکسن، نیازی حیاتی و ضروری است که باید صرفا براساس نگرشی علمی و براساس مصالح ملی و فارغ از مسائل سیاسی به آن پرداخته شود و در کوتاه‌ترین زمان ممکن در اختیار مردم و اقشار آسیب‌پذیر و گروه‌های پرخطر و کادر خدوم و فداکار درمان قرار گیرد. اگرچه تلاش‌های بی‌وقفه همکاران و دانشمندان کشور در جهت تولید واکسن داخلی بسیار ارزشمند و موجب تثبیت پایه‌های تولید واکسن در کشور خواهد شد، ولی جناب‌عالی واقفید که طی مراحل علمی و تولید انبوه واکسن داخلی به‌زودی میسر نخواهد شد. حتی انحصار تهیه واکسن از مسیر سازمان جهانی بهداشت (کانال کوواکس) نیز با توجه به درخواست‌های کشورهای متقاضی متعدد و سهمیه‌بندی انجام‌شده به‌هیچ‌وجه برای واکسیناسیون قابل قبول در زمان مناسب، کفایت نمی‌کند».

امضاکنندگان این نامه تاریخی، دکتر محمدرضا ظفرقندی رئیس کل، دکتر ایرج فاضل رئیس مجمع انجمن‌های علمی گروه پزشکی ایران، دکتر مصطفی معین رئیس شورای عالی و دکتر عباس آقازاده مسرور رئیس مجمع عمومی این سازمان مردم‌نهاد بودند. سه روز بعد اما نامه‌ای با امضای ۱۹۲ نفر از پزشکان به روحانی، رئیس‌جمهور وقت، نوشته شد و توسط رسانه‌های اصولگرا بر آن مانور رسانه‌ای فراوان داده شد، اگرچه هرگز مشخص نشد دوهزارو ۳۰۸ نفری که گفته شد همراه با این ۱۹۲ نفر نامه معروف به نامه دوهزارو۵۰۰ پزشک را نوشتند، چه کسانی هستند!

تیتر خبر این بود: «نامه بیش از ۲۵۰۰ نفر از پزشکان به روحانی: واکسن‌های mRNA می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری به‌ جای بگذارد!». در متن این نامه، به‌صراحت به مطالب زیر اشاره شده است: واکسن‌های نسل جدید یعنی واکسن‌های ژنتیکی (مانند واکسن mRNA تولید شرکت فایزر، مدرنا و…) می‌تواند عوارض ناشناخته و گاه جبران‌ناپذیری به‌ جای بگذارد). هنوز نمی‌توان از احتمال ایجاد عوارض جانبی بلندمدت مانند ایجاد تغییرات اپی‌ژنتیکی در سلول‌های بدن انسان توسط آنها، مطمئن بود. ابهامات جدی و قابل تأمل درخصوص سیر اعطای تأییدیه‌های رسمی به واکسن‌های تولیدی شرکت‌های آمریکایی وجود دارد. آیا منطقی است از کسانی که داروهای ضروری مورد نیاز بیماران کشور ما (مانند بیماران پروانه‌ای، بیماران سرطانی و…) را به‌ بهانه تحریم‌های ظالمانه، از ملت ایران دریغ کرده‌اند و حالا به‌ناگهان دلسوز مردم ما شده‌اند، واکسن به‌ صورت هدیه و خیریه دریافت شود؟ آیا ساده‌انگاری نیست که جان و سلامتی مردم عزیزمان را به‌عنوان نمونه آزمایشگاهی، برای آزمایش و بررسی کارایی واکسن بر روی یک جمعیت خاص، در اختیار سازندگان واکسن آمریکایی یا انگلیسی قرار دهیم؟ امروزه بیوتروریسم امری خیالی و ذهنی نیست؛ نظر به اینکه شواهد مسلم عینی از این شیطنت‌ها و نیز تست محصولات دارویی و واکسن‌ها در کشورهای آفریقایی و جهان سوم نیز وجود دارد، از حضرت‌عالی انتظار می‌رود علاوه‌بر اعلام ممنوعیت ورود واکسن‌ از سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه مراقبت بفرمایید که واکسن‌های تولیدی این کشورها و هرگونه واکسن تولیدشده از سوی مراکز غیرقابل اعتماد، به ‌واسطه‌گری کشور ثالث نیز وارد کشور نشده و برخی واکسن‌های مربوط به سازوکار کوواکس نیز که ماهیت مورد شبهه و مشکوک به ارتباط با جریانات کاملا مسئله‌دار بین‌المللی دارد، خریداری نشود».

این دو نامه در دو روز، در سردترین روزهای دی سال ۱۳۹۹، این‌گونه مسیر واکسیناسیون کشور را تغییر داد؛ دیواری که تا امروز در حال ساخته‌شدن است. بگذارید نگاهی به آمار قبل از این نامه‌ها بیندازیم (به آمار کرونا در جدول یک و دو نگاه کنید). می‌بینید که از اسفند ۹۸ تا دی‌ماه ۹۹ یعنی ۱۰ ماه، جمعا ۵۶هزارو صد نفر بر اثر کرونا و بدون وجود واکسن جان خود را از دست داده‌اند.
اما از ۲۰ دی‌ماه ۱۳۹۹ تا ۱۵ مرداد ۱۴۰۰، به مدت هفت ماه، تعداد مرگ‌ومیر کشورمان به ۹۴ هزار نفر جان‌باخته نزدیک شده است. از سوی دیگر میزان ابتلا تا قبل از ۲۰ تیر ۱۳۹۹، حدود یک‌میلیون‌و ۲۸۰ هزار نفر و پس از آن تا ۱۷ مرداد ۱۴۰۰، بیش از چهارمیلیون‌و ۱۶۰ هزار نفر است.

بگذارید همین‌جا نگاهی مقایسه‌ای به آمار مشابه در انگلستان در جدول پایین صفحه بیندازیم:
به بیان ساده‌تر میزان مرگ‌ومیر در انگلیس در بازه مورد اشاره در جدول ۲۵.۳۱ درصد افزایش داشته و این در حالی است که این آمار در ایران ۶۷.۵۸ درصد افزایش داشته است و این یعنی ایران ۴۲.۲۷ درصد مرگ‌ومیر بیشتری داشته است. این آمار اما آنجایی قابل توجه‌تر می‌شود که به دو آمار مهم دیگر توجه شود، اول میزان تست کرونای انجام‌شده در ایران ۸۵ میلیون نفری است که براساس آمار وزارت بهداشت ۲۶‌میلیون‌و ۴۹۴ هزار تست از ابتدای شروع پاندمی کرونا در کشورمان انجام شده و این آمار در انگلیس ۶۸ میلیون نفری بر اساس آمار موجود ۲۴۹‌میلیون‌و ۷۹۶ هزار تست است، یعنی تعداد تست انجام‌شده یا بیماریابی انجام‌شده در انگلیس ۸۴۲ درصد بیشتر از ایران بوده است! آمار دوم قابل توجه میزان واکسیناسیون است که براساس آمار موجود در ایران تعداد کل دوزهای تزریق‌شده ۱۵‌میلیون‌و ۶۶۱‌هزارو ۹۵۸ دوز و در انگلیس ۸۵‌میلیون‌و ۴۰۱‌هزارو ۱۶۷ هزار دوز است که در زمینه تزریق واکسن هم اختلاف بسیار قابل توجه است. اما این همه ماجرا نیست! هم‌زمان با ایامی که ما در کشورمان بر سر خرید یا نخریدن واکسن و ترجیح‌دادن یا ندادن آن به تولید داخلی بر سر دو‏راهی بودیم، کشورهای زیادی با ورود به مرحله سوم کارآزمایی سهم قابل توجهی از واکسن تولید شرکت‌های خارجی را ‏به خود اختصاص دادند. کشورهای اروپایی و آمریکایی هم به‌سرعت واکسیناسیون ملت‌های خود را آغاز کردند چنان‌که ‏امروز در مرداد ۱۴۰۰، بسیاری از آنها آمار مرگ خود را به کمترین حد خود رسانده‌اند.

کافی است به جدول زیر که ‏آخرین آمار مرگ‌ومیر کشورهای جهان در تاریخ ۱۱ مرداد ماه ۱۴۰۰ هست با نگاه دقیق توجه کنیم:‏
‏۱- انگلستان ۶۵ نفر، ‏۲- بلژیک صفر نفر، ‏۳- نروژ صفر نفر، ‏۴- آلمان صفر نفر، ‏۵- فرانسه ۵۱ نفر، ‏۶- هلند ۲ نفر، ‏۷- دانمارک صفر نفر، ‏۸- سوئد صفر نفر، ‏۹- فنلاند ۱ نفر، ‏۱۰- ایسلند صفر نفر، ‏۱۱- پرتغال ۸ نفر، ‏۱۲- ایتالیا ۵ نفر، ‏۱۳- سوئیس صفر نفر، ‏۱۴- اتریش ۱ نفر، ‏۱۵- لهستان صفر نفر، ‏۱۶- لوکزامبورگ صفر نفر، ‏۱۷- جمهوری چک صفر نفر، ‏۱۸- اسلواکی صفر نفر، ‏۱۹- اسپانیا صفر نفر، ‏۲۰- اسلونی صفر نفر، ‏۲۱- بحرین صفر نفر، ‏۲۲- قطر صفر نفر، ‏۲۳- عربستان سعودی ۱۲ نفر، ‏۲۴- امارات متحده عربی ۲ نفر، ‏۲۵- کویت ۸ نفر، ‏۲۶- ژاپن ۵ نفر، ‏۲۷- کره جنوبی ۱ نفر، ‏۲۸- استرالیا ۱ نفر، ‏۲۹- آنگولا ۵ نفر، ‏۳۰- ایران ۳۶۶ نفر. آنچه مسلم است نگارندگان نامه سازمان نظام پزشکی در نشست‌های علمی با دانشمندان رشته‌های مرتبط و حتی مسئولان وزارت بهداشت به این نتیجه قطعی رسیده بودند که میدان طبابت، دارو و واکسن نمی‌تواند شبیه میدان‌های ورزشی باشد که حریف برای رعایت برخی ملاحظات سیاسی ، مقابله با حریف را به عدم قهرمانی واگذار کند! شاید حوزه پزشکی بیشتر شبیه هواپیمایی باشد بر فراز آسمان که مهم‌ترین رکن آن، فرود بدون عیب و نقص در فرودگاه است، خواه خلبان مسلمان باشد، خواه بی‌دین یا هر چیز دیگر! هرچند سازمان نظام پزشکی از همان زمان در نشست‌های مطبوعاتی، در مصاحبه‌ها و در گفت‌وگو با صاحب‌منصبان امر بر خرید واکسن از هر منبعی همراه با حمایت از تولید ملی پای فشرد که این مسئله تا امروز ادامه دارد، اما تصمیم‌گیرندگان در آن مقطع دست تسلیم در برابر ۱۹۲ نفری بالا بردند که امروز و در شرایطی که بیمارستان‌ها شرایط بی‌نظیری را از نظر میزان بستری بر اثر کرونا تجربه می‌کنند هیچ حرف و سخنی از آن ۱۹۲ نفر که مدعی بودند چهار هزار نفر هستند، نیست و هیچ اظهارنظری درخصوص نامه خود که سرمنشأ تصمیماتی شد که خانواده‌های بسیاری را در این چند ماه تحت تأثیر قرار داد، ندارند! ۱۹۲ نفری که نام‌هایی مانند دکتر سیدعلیرضا مرندی، دکتر علیرضا زاکانی، دکتر زهره الهیان، دکتر محمد رئیس‌زاده، دکتر زهرا شیخی‌مبارکه، دکتر عباس مسجدی، دکتر سیدعلی ریاض، دکتر فروردین ایمانیه، دکتر عصمت باروتی، دکتر علی نمکی و دکتر کاظم فروتن به چشم می‌خورد.

سؤال اینجاست که امروز این ۱۹۲ نفر حاضرند با توجه به آمارهای جهانی، تحقیقات انجام‌شده و میزان مرگ‌ومیر بر اثر کرونا در کشور همچنان در پیشگاه افکار عمومی از آن نامه دفاع کنند؟ اگر آری که بسم‌الله! این گوی و این میدان!

۲۳۳۰۲

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا