فناوری اطلاعات

مدیر عامل مایکت: اصلاح چند بند و چند ماده، ماهیت اشتباه طرح صیانت را عوض نمی‌کند

مدیر عامل مایکت درباره طرح «قانون حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» مجلس می‌گوید که ماهیت اشتباه این طرح، با اصلاح چند بند و چند ماده عوض نمی‌شود و اجرای آن به پلتفرم‌های بومی آسیب خواهد زد.

«وحید رحیمیان» در گفتگو با دیجیاتو، درباره اشکالات طرح صیانت مجلس و تبعاتی که برای کسب و کارهای بومی خواهد داشت نظرات خود را ابراز کرد. با توجه به بندها و ماده‌های مطرح شده در این طرح، انتظار می‌رود که بسیاری از سرویس‌های خارجی برای ادامه فعالیت در کشور نیازمند کسب مجوز باشند و در غیر این صورت جلوی فعالیت آن‌ها گرفته می‌شود.

طرح صیانت

در همین رابطه، این اتفاق ممکن است برای سرویس‌های گوگل از جمله گوگل پلی هم بیفتد که رقیب بزرگ فروشگاه‌های اپلیکیشن بومی مثل مایکت به شمار می‌آید. رحیمیان در پاسخ به این پرسش دیجیاتو که آیا محدود شدن احتمالی سرویس‌هایی مثل گوگل پلی در کشور باعث پیشرفت فروشگاه‌های بومی می‌شود یا خیر، اینطور پاسخ داد:

«خیر از نظرم باعث پیشرفت نخواهد شد و اتفاقی که می‌افتد این است که کاربران نسبت به فروشگاه‌های داخلی و اپلیکیشن‌های ایرانی بد‌گمان‌تر می‌شوند. در مورد کیس خاص گوگل پلی، به نظرم افرادی از آن استفاده می‌کنند که تصمیم‌ گرفته‌اند به سراغ استورهای شخص ثالث نروند. از نظرم ایجاد محدودیت برای گوگل پلی به معنای محدود کردن این افراد است و به آن‌ها لطمه و ضرر وارد می‌کند و برای ما هم منفعتی نخواهد داشت.»

مدیر عامل مایکت معتقد است که طرح صیانت در شکل و شمایل فعلی نه تنها به رشد پلتفرم‌های بومی کمکی نخواهد کرد بلکه با زمینه‌سازی برای ایجاد رانت و ایجاد صف برای گرفتن مجوز، باعث آسیب و ضرر به آن‌ها خواهد شد. او در این باره گفت:

«روح این نگاه که یک عده‌ای با سلایق خاص، بخواهند روی کارهای روزمره تعداد زیادی کاربر محدودیت‌های عجیب و غریب بگذارند، مسلما تبعات خوبی نخواهد داشت. این طرح در شکل فعلی قطعا ایجاد رانت می‌کند، قطعا برای اعطای مجوز به کسب و کارها آن‌ها را دچار مشکل خواهد کرد ضمن اینکه باعث می‌شود که حاکمیت در رقابت با بخش خصوصی قرار بگیرد. جاهایی که احساس می‌شود با این طرح، سرویس‌های بومی تقویت می‌شوند هم قبلا با پیام‌رسان‌های داخلی امتحانش را پس داده و نتیجه از همین حالا مشخص است.»

رحیمیان معتقد است این نگاه که با تشکیل کمیسیون و اضافه کردن یک سری نهاد جدید، مشکلاتی که سال‌هاست حل نشده را بتوان حل کرد نگاه درستی نیست و قبلا در بازار مسکن، سکه، ارز و … تجربه شده و شکست خورده است. ضمن این که روح این قانون با اشکالات اساسی که دارد، با اصلاح یک بند و یک ماده و یک تبصره عوض نمی‌شود.

مدیر عامل مایکت در انتقاد به بخش دیگری از طرح صیانت، رگولاتوری را بر مجوزدهی ارجح می‌داند و می‌گوید قطعا مدیریت فضای مجازی به این خاطر که مسئله جدیدی در کشورمان است، خلاءهای قانونی بسیاری دارد اما این خلاءها را نمی‌شود یک روزه برطرف کرد، مضاف بر این که رگولاتوری با مفهوم اینکه همه باید بابت فعالیت در این فضا مجوز بگیرند از نظر او متفاوت است.

طرح صیانت

رحیمیان در ادامه به شکست سیاست‌های بومی‌سازی سرویس‌های مشهور خارجی در کشورمان اشاره کرد. به گفته او برای بعضی سرویس‌ها مثل سرچ گوگل اصلا توجیهی ندارد که نمونه‌ بومی‌اش را برای یک جمعیت هشتاد میلیونی بسازند. به عقیده رحیمیان این کار نه توجیه اقتصادی دارد، نه توجیه زمانی چرا که شاید بیشتر از پنج سال طول بکشد که شرکتی بخواهد به استانداردهای لازم در حد گوگل برسد.

مدیر عامل مایکت در انتهای صحبت‌هایش می‌گوید که با وجود قاعده و قانون برای مدیریت فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی خارجی مشکلی ندارد اما اختیارات پلتفرم‌ها باید شکل متعادلی داشته باشند:

«از نظر من می‌شود به این موضوع فکر کرد که در فضای مجازی، قاعده‌هایی وجود داشته باشد. حتی می‌شود با سرویس‌های خارجی مذاکره کرد و امتیازاتی گرفت و حتی امتیازاتی هم به آن‌ها داد که در کشور نماینده داشته باشند و بعضی فرآیندهایشان تسهیل شود. اما اینکه به بعضی پلتفرم‌های بومی اختیاراتی داده می‌شود که صرفا ذهنیت و انتظارات یک عده خاص از جامعه را برآورده کنند، به نظرم به صلاح نیست.»

طرح موسوم به طرح صیانت همچنان بزرگترین دغدغه فعالان فضای مجازی و کسب‌و‌کارهای اینترنتی کشور است و احتمال می‌رود که طی روزهای آینده، تعیین تکلیف شود. تا آن موقع کلیه اخبار مرتبط با طرح را می‌توانید از این لینک دیجیاتو دنبال کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا