تحلیل عطوان از رسوایی پگاسوس: اسراییل به دوستانش هم رحم نمیکند
به نوشته روزنامه فرامنطقهای رأی الیوم، عبدالبارئ عطوان، سردبیر این روزنامه در یادداشت خود آورده است: "تصادفی نیست که دولتهای عربی که در ماههای اخیر توافقنامههای "صلح ابراهیم" را امضا کردهاند، به دلیل جاسوسی بیش از ۵۰ هزار تلفن متعلق به روزنامهنگاران و حتی اپوزسیون سیاسی و حتی پادشاهان و سران وزارتخانهها و شخصیتهای برجسته عرب و بین المللی، درگیر رسوایی "پگاسوس" هستند که در حال حاضر جهان را به لرزه درآورده است.
هماهنگی امنیتی در دو بخش سنتی و سایبری، ستون فقرات این توافقنامهها است و از آنجا که بیشتر دولتهای عربی، به ویژه در منطقه خلیج فارس، به دلایل زیادی با یک نگرانی امنیتی زندگی میکنند و این عوامل موجب ایجاد یک شکاف گسترده میان آنها و مردم شده است، کشاندن آنها به دام حفاظت امنیتی ادعایی اسرائیل و فریفتن آنها برای خرید برنامههای سایبری با هدف جاسوسی از شخصیتهای مخالف، سازمانهای حقوق بشری و روزنامهنگارانی که خواستار اصلاحات و آزادی هستند و ریشه کن نمودن فساد، کار سادهای است.
تاکنون اطلاعات زیادی در مورد قربانیان این عملیات جاسوسی که بزرگترین در نوع خود و نقض حریم خصوصی هزاران هدف محسوب میشود، به بیرون درز شده است، این اهداف شامل پادشاهانی مانند محمد ششم، پادشاه مراکش، سعد الدین العثمانی، نخست وزیر آن، اعضای خاندان حاکم مراکش، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، عمران خان، نخست وزیر پاکستان، برهم صالح، رئیس جمهور عراق، سعد حریری، نخست وزیر سابق لبنان بوده و این لیست ادامه دارد.
ممکن است کشورهایی که در این عملیاتها شرکت داشتهاند، از طریق خرید این برنامههای جاسوسی از شرکت مادر اسرائیلی، اطلاعاتی در مورد مخالفان خود مانند عربستان سعودی، مراکش، امارات و بحرین و تحرکات آنها بدست آورده باشند، اما " اپراتور اسرائیلی "بزرگترین ذینفع است، زیرا طبق اطلاعات اولیه به اسرار بسیاری دست یافته و چه بسا عکسها و فیلمهایی باشد و با اخاذی برای تسلط بر قربانیان از آنها استفاده کند و آنها را مطیع خواسته های اسرائیل قرار دهد وگرنه ..
بررسیهای اولیه نشان داد که روند جاسوسی شامل کاشت ویروس در تلفنهای مورد هدف است که دوربینها و دستگاههای ضبط آنها را کنترل میکند بطوریکه آنها تمام تحرکات صاحبان خود را حتی در اتاقهای بسته و شاید در اتاق خواب کنترل میکنند، بنابراین این برنامه ها سلاح دو لبه هستند. اول مخالفان و روزنامه نگاران و تحرکات آنها و دوم اپراتورهای آن را هدف قرار میدهد و در اینجا سحر به ساحر بر میگردد.
درست است که بیشتر حاکمان عرب از تلفنهای قدیمی ارزان قیمت (نوکیا) استفاده میکنند و از تلفنهای هوشمند مدرن اجتناب میکنند، زیرا ابتداییتر و دارای قابلیت نفوذ کمتری هستند، اما این نظریه منسوخ شده است و به گفته یکی از کارشناسان ارشد در حوزه دستگاههای سایبری نوین و پیشرفته، دستگاههای جاسوسی مدرن قادر به دستیابی به آنها به روشهای مختلف هستند.
جهان غرب در حال حاضر شاهد هیاهوی بزرگی است، زیرا این عملیات جاسوسی بنیانهای دموکراسی و آزادیهای شخصی آن را از بین برده و اسرار آن و روزنامه نگاران و سیاستمدارانش آشکار شده است، به همین دلیل چندین طرف جهت تحت تعقیب قرار دادن افراد دخیل در این عملیات جاسوسی به دستگاه قضا پناه بردهاند.
طبیعی است که برخی از سرویسهای اطلاعاتی عرب همه اتهامات را که در این زمینه به آنها وارد میشود انکار کنند و بیانیه های محکومیت و تقبیح را صادر کنند، بدون این که مسئولیتی را متوجه اسرائیل و شرکت تولید کننده این برنامه های جاسوسی بدانند، اما این انکار اعتباری ندارد، زیرا روزنامه نگاران بیش از ۳۷ نهاد رسانهای بینالمللی این حقایق را فاش کردند و تحقیقات معتبری با شواهد و قرائن صورت دادند و هنوز تلاشهای آنها در ابتدای راه است.
روزها و هفته های آینده اسرار بسیاری افشا خواهد شد، نه تنها در مورد برخی از جنبه های زندگی شخصی و سیاسی مخالفان سیاسی، اصحاب رسانه و سیاستمداران مورد هدف، بلکه همچنین در مورد برخی از حاکمان عرب و خانواده های آنها. ما باید همیشه به یاد داشته باشیم که "متحد" اسرائیلی راز نگه نمیدارد و اولین کسی است که اسرار دوستان خود را فاش میکند. ما فقط باید صبر کنیم. آشپز، زهر را خواهد چشید."
۳۱۱۳۱۱